Nedjelja, 27. Novembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Završen 1. TFF: Vila za „Smrt čoveka na Balkanu“

tff6
Preuzmite sliku

Proglašenjem najboljih filmova u četiri kategorije: dokumentarni, kratki igrani, animirani i dugometaržni film večeras je u Bosanskom kulturnom centru završen 1. Tuzla Film Festival – južnoslavenog filma.

\"tff6\"Tako je Vila Tuzla Film Festivala za najbolji dugometražni film pripala srbijanskom filmu „Smrt čoveka na Balkanu\” u režiji Miroslava Momčilovića, koji je prilikom preuzimanja nagrade istakao značaj organiziranja festivala za filmsku industriju i rekao da mu će mu i ova nagrada biti podstrek za daljnje stvaranje.

Prema ocjeni stručnog Žirija najbolji kratki igrani film je „Bardo\” makedonske režiserke Marije Apchevske. Vila Tuzla Film Festivala za najbolji animirani film otišla je u Hrvatsku za film \”Dove sei, amor mio\” u režiji Veljka Popovića koji se publici obratio putem video linka i zahvalio se na vrijednom priznanju. „Bijelo Dugme\” u režiji Igora Stoimenova iz Srbije po ocjeni tročlanog žirija najbolji je dokumentarac 1. Tuzla Film Festivala.

Nakon zvanične dodjele nagrada i zahvalnica, posjetitelji su imali priliku da uživaju u filmu \”The artist is present\” o Marini Abramović.

Prema riječima organizatora 1. Tuzla Film Festival ispunio je očekivanja kada je riječ o samoj organizaciji i gostima koji su ga posjetili. Tuzlanskim crvenim tepihom prošetala su se velika glumačka i rediteljska imena iz Bosne i Hercegovine i regiona kao što je Lazar Ristovski, Miroslav Momčilović, Emir Hadžihafizbegović, Miloš Samolov, Dragan Marinković, Ademir Kenović, Elma Tataragić, Janko Baljak i još mnogi drugi poznati i manje poznati filmski radnici.

\"tff2\"

– Kada je riječ o samoj organizaciji mi smo zadovoljni, napravili smo prvi festival filma u Tuzli, publici ponudili širok izbor vrhunskih filmskih ostvarenja sa južnoslavenskih prostora, doveli velike umjetnike što nam daje elan da festival organizujemo i naredne godine kada očekujemo veću zainteresovanost publike za filmove jer na kraju ovaj Festival se i radi zbog građana i bogaćenja kulturnog života grada Tuzle – istakli su iz organizacije Festivala.

Pripreme na organizaciji 2. Tuzla Film Festivala već su krenule, a u planu je da se održi u septembru 2013. godine.

BMG Bosanska medijska grupa / Tuzlanski.ba

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: