Srijeda, 26. Januara 2022.
Tuzlanski.ba logo

Večeras promocija knjige Meše Bajrića

Preuzmite sliku

U Tuzli će večeras biti predstavljena knjiga Mehmeda Bajrića zvanog Meša “Tuzla i regija u odbrani Bosne i Hercegovine 1992–1995”, povodom 75. godišnjice ZAVNOBiH-a i Dana državnosti BiH.

Riječ je o knjizi jednog od bitnih aktera u odbrani Tuzle i cijele BiH, tokom agresije, u kojoj iznosi niz poznatih, ali i do sada neobjavljenih dokumenata o tome kako se branila i odbranila Tuzla i sjeveroistočna Bosna.

– Na knjizi sam radio više od dvije godine i u njoj su navedeni mnogi događaji iz perioda rata 1992-1995. Od rata su prošle 23 godine i danas imamo izvore s druge strane, iz Beograda, Zagreba, Haga i drugih centara, imamo slučaj Ilije Jurišića, haške presude, dokaze o zbivanjima u 19 općina sjeveroistočne, s mjestima u kojima su počinjeni teški zločini kao u Bijeljini, Zvorniku, Bratuncu, Brčkom, Vlasenici, Srebrenici – rekao je Bajrić za Fenu.

Napominje da je Tuzla bila centar regije u kojoj vlast nije bila nacionalistička nego građanska, multietnička, profesionalna, slobodarska. “Nije bilo etničkih podjela i takva politika je doprinjela da se odbrani najveći slobodni prostor u tom nesretnom ratu”.

– Da smo imali drukčiji koncept odbrane, Tuzlu bi zadesila gora sudbina nego Srebrenicu i cijelo Podrinje. O svemu tome govorim u knjizi, o humanoj strani rata kada su u Tuzlu dovezli i ostavili 156 bolesnika, među kojima je bio i Saša Zurovac, lik iz filma „Sjećaš li se Dolly Bell“. Svi su primljeni i zbrinuti. Naveo sam veliki broj ličnosti, boraca, novinara, radio-amatera, ljudi iz civilne zaštite, politike, iz institucija vlasti i drugih oblasti, znanih i neznanih, koji su dali svoj doprinos odbrani. Knjiga je naučni rad u kojoj je obuhvaćen period kada sam bio na poziciji prvog čovjeka policije, jedno vrijeme i kao načelnik policije, tako da sam bio u prilici da znam šta se događalo i dužan sam to staviti na uvid javnosti – zaključio je autor knjige.

Na promociji će govoriti akademik Mirko Pejanović, bivši rektor Univerziteta u Tuzli Sadik Latifagić, gradonačelnik Tuzle tokom rata Selim Bešlagić, komandant 2. korpusa Armije RBiH general Hazim Šadić, a sudjelovat će i novinar i publicista Zlatko Dukić, urednik knjige, te glumac Vlado Kerošević.

Promocija knjige bit će održana u sali kina “Kaleidoskop” u Tuzli, s početkom u 18.00 sati. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,