Petak, 30. Oktobra 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Ulična akcija na Trgu slobode: Obrazovanjem protiv prosjačenja

U sklopu obilježavanja Dječije nedjelje, Udruženje ˝Sretno dijete˝ danas je na Trgu slobode organiziralo uličnu akciju o temi obrazovanja kao primarnog faktora u borbi protiv prosjačenja.

˝Želimo skrenuti pažnju na problem prosjačenja i kako zaštiti djecu, a apelujemo na građane da djeci koja prose ne daju novac jer na taj način podržavaju prosjačenje. Ta se djeca eksploatišu, najčešće od strane roditelja, a i njima je, kao i svakom djetetu, neophodna briga, ljubav i pažnja˝, navela je Amela Tupajić, predsjednica Udruženja ˝Sretno dijete˝.

  • Tupajić je dodala i to da su djeca iz siromašnijih slojeva društva, čije se porodice nerijetko bore za egzistenciju, najčešće uvučena u ovaj problem.

  • ˝To su porodice u stanju socijalne potrebe i porodice koje žive u uslovima koji su ispod svakog minimuma egzistencijalnih potreba. Njima je nerijetko osim socijalne, potrebna i psihološka pomoć i podrška. Također, u prosjačenju postoji i organizovani kriminal, a i djeca koja se školuju, nerijetko nakon časova prose˝, kazala je Tupajić, dodajući da građani svaki slučaj prosjačenja i iskorištavanja djeteta za prosjačenje mogu prijaviti policiji na broj 122 ili nadležnom centru za socijalni rad. (Tuzlanski.ba)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

    Ključne riječi: ,