Ponedjeljak, 27. Juna 2022.
Tuzlanski.ba logo

U JU MSŠ Tuzla najviše interesovanja za kozmetičare i frizere, stipendije za prehrambene tehničare i krojače

Preuzmite sliku

Sukladno odluci Vlade Tuzlanskog kantona u ponedjeljak 13. juna je počeo upis u srednje škole na području ovog kantona.

Vlada TK je ranije usvojila Plan upisa učenika u prvi razred srednjih škola za školsku 2022./2023. godinu, kojim se u 30 srednjih škola Tuzlanskog kantona omogućava upis ukupno 4.992 učenika.

Planom je najviše učenika za upis predviđeno u tehničke škole, njih 2.472. Po planiranom broju učenika za upis slijede stručne škole, u koje je planiran upis 1.680 učenika, gimnazije, gdje je predviđen upis 744 učenika, a u umjetničke škole je predviđen upis 96 učenika.

 • Ovim povodom razgovarali smo sa direktorom Mješovite srednje škole, Alisom Begićem koji na nam je kazao da je već u prvom upisnom roku bio odličan odziv.

  “Mješovita srednja škola Tuzla obrazuje zanimanja poput prehrambenih tehničara, kozmetičkih tehničara, veterinarskih tehničara, frizera, krojača i obućara. U prvom upisnom roku vjerovatno ćemo popuniti kapacitete za zanimanja kozmetičkih tehničara i frizere tako da za drugi upisni rok ostaje upražnjenih mjesta za prehrambene i veterinarske tehničare te krojače” kazao je Begić.

  Svi učenici koji upišu zanimanje prehrambeni tehničar imaju pravo na stipendiju od Mesne industrije “Menprom” kao i zanimanje krojač koje je prepoznato od strane Vlade TK kao deficitarno zanimanje.

 • “Vlada TK će sa 130 KM mjesečno stipendirati sve učenike koji se upišu u prvi razred na zanimanje krojač. Također, Mesna industrija Menprom će istaknute učenike i one u stanju socijalne potrebe koji se u upišu u prehrambene tehničare stipendirati sa po 100 KM tokom školovanja uz mogužnost zaposlenja u njihovoj kompaniji, a također tokom školovanja i praktičnu nastavu će obavljati u Menpromu” – istako je Begić.

  Direktor Mješovite srednje škole, Alis Begić pozvao sve buduće srednjoškolce da zajedno sa roditeljima posjete ovu školu i dodatno se informišu o svim zanimanjima.

 • Prvi upisni rok ističe danas, a drugi upisni rok je predviđen od 20. do 22. juna, te treći upisni rok za učenike i učenice devetog razreda osnovne škole koji su upućeni na popravni ispit u avgustovskom roku i učenici i učenici koji se nisu upisali u prvom i drugom upisnom roku mogu se upisati u srednju školu od 27.6.2022. godine do 31.8.2022. godine.

  Učenici se mogu upisati u srednje škole koje poslije drugog upisnog roka nisu primile planirani broj učenika. (Tuzlanski.ba)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje