Subota, 1. Oktobra 2022.
Tuzlanski.ba logo

U Italiji otkrivena ploča posvećena ženama Srebrenice

Preuzmite sliku

Gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović sa saradnicima, predstavnicima tuzlanskih udruženja: „Žene Srebrenice“, Udruženjem osoba oštećenog vida, Atletskim klubom Sloboda – Tehnograd i Muzičkom omladinom – Akustikum, nalazi se u posjeti Općini Campi Bisenzio (Firenca), gdje se sastao sa gradonačelnikom Općine Emilianom Fossijem i njegovim saradnicima.

Gradonačelnici su razmijenili odluke gradskih vijeća o bratimljenju dva grada i usaglasili program buduće saradnje.

Tom prilikom gradonačelnik Fossi je rekao da ga raduje saradnji sa Tuzlom, da je i ranije posjećivao i Tuzlu i Srebrenicu i Potočare, te istakao važnost bratimljenja dva grada, posebno podvlačeći potrebu vezivanja škola i organizacija civilnog društva.

Gradonačelnik Jasmin Imamović se zahvalio građanima cijele Italije na tome što godinama ukazuju poštovanje prema Bosni i Hercegovini, a posebno prema žrtvama genocida u Srebrenici, te istakao da ga je posebno ganula i oduševila odluka italijanskog udruženja Soci Coop da novo sjedište jedne svoje sekcije nazovu po udruženju „Žene Srebrenice“.

Emotivno je bilo i obraćanje Nure Begović, predstavnice udruženja „Žene Srebrenice“ koja je ukazala na potrebu kontinuiranog podsjećanja na genocid u Srebrenici, kako se genocid više nikome ne bi ponovljao. Gospođa Begović se zahvalila i gradonačelniku Fossiju i gradonačelniku Imamoviću za dugogodišnju podršku porodicama Srebrenici i Potočarima.

Nakon susreta sa gradonačelnikom, u sjedištu udruženja Soci Coop izvršena je prezentacija o genocidu u Srebrenici.

Poslije prezentacije, gospođa Nura Begović je, zajedno sa predstavnicom Soci Coop, Francom Frati i gradonačelnikom Imamovićem otkrila ploču sa nazivom “Žene Srebrenice“.

Soci Coop je veliko italijansko udruženje, čija je misija solidarnost i otkup prehrambenih proizvoda za veliki italijanski trgovački lanac.

Ostala tuzlanska udruženja su tokom boravka imali intenzivne aktivnosti vezane za zajednički rad sa srodnim udruženjima iz Firence-Campi Bisenzio.

Tako je na primjer za subotu 25.6. predviđena prijateljska utakmica u visiballu tj. fudbalska utakmica u kojoj igraju i slabovidne osobe, što je jedan od dogovorenih zajedničkih projekata.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje