Ponedjeljak, 19. Oktobra 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Tuzlanski policajci u borbi protiv prosjačenja: Nakon usmene opomene izdaju prekršajnu prijavu (FOTO)

Prosjaci su postali gotovo nezaobilazna slika većine gradova u našoj državi. Tuzla nije izuzetak, a ovaj negativan trend pokušavaju zaustaviti službenici Ministarstva unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona (MUPTK) koji pored usmenih opomena izdaju i prekršajnu prijave.

Svakodnevno smo u prilici viđati prosjake koji sjede na ulici ili idu od stola do stola u ugostiteljskim objektima i traže novac. Nekome je prosjačenje jedini način preživljavanja, a neko je od njega napravio unosan posao.

Najčešće prose Romi. “Šta će nam policija? Ko benda policiju?”, samo su neke od izjava koje smo u prilici čuti.

Po zakonu, prosjačenje je prekršaj. Novčane kazne koje se rijetko naplate kreću se od 150 do 1.500 KM.

  • Veliki problem za pripadnike MUP-a TK je činjenica da osobe Romske nacionalnosti ne mogu identifikovati zbog neposjedovanja ličnih dokumenata.

    Ništa veće ovlasti nemaju ni socijalne službe. Maloljetnici uhvaćeni u prosjačenju šalju se u dnevni centar kako bi se barem na kratko makli sa ulice.

    “Prosjačenje je prekršaj, a osobe koje se bave prosjačenjem pripadnici MUP-a TK usmeno opomenu. Ukoliko se osobe ogluše o opomene piše se krivična prijava”, rekao je za Tuzanski.ba portparol MUP-a TK Izudin Šarić.

    Policijske službenike MUP-a TK prilikom pisanja jedne od krivičnih prijava zatekao je i čitatelj našeg portala koji nam je proslijedio fotografiju. (M.D. | Tuzlanski.ba)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje