Nedjelja, 25. Jula 2021.
Tuzlanski.ba logo

Tuzla: Upozorenje zbog sve učestalije pojave izlazaka mladih osoba na krovove zgrada

Preuzmite sliku

U povodu sve učestalije pojave izlazaka mladih osoba, najčešće tinejdžera, na krovove visokih zgrada radi fotografisanja na takvim mjestima i objave fotografija na socijalnim mrežama, Služba civilne zaštite Grada Tuzle izdala je upozorenje upraviteljima, predstavnicima etažnih vlasnika i etažnim vlasnicima stambenih i stambeno-poslovnih objekata u gradu Tuzli.

Namjera upozorenja je sprečavanje neželjenih posljedica po život i zdravlje mladih osoba, koje se najčešće izlaže takvim opasnostima. Služba civilne zaštite podsjeća i upozorava upravitelje i etažne vlasnike stambenih i stambeno-poslovnih objekata na obaveze propisane u Odluci o kućnom redu („Službeni glasnik Grada Tuzle“ broj: 7/18 – Prečišćeni tekst)) i to članom 9. tačka 6., 7. i 15 koje glase:

„Obaveze stanara i upravitelja su sljedeće:

7. Stanari i izabrani upravitelj dužni su osigurati da ulazna vrata zajedničkih prostorija, podruma, skloništa, tavana, praonica i sušionica, prohodnih i neprohodnih terasa, budu zaključana.

8. Ključ od tavana i neprohodnih terasa mora uvijek biti dostupan kod lica koje odredi skup etažnih vlasnika.

15. Zabranjen je neovlaštenim licima pristup neprohodnim terasama, krovnim površinama i zajedničkim uređajima, te vršenje popravki na istim.“

Nepridržavanje pomenutih odredbi smatra se prekršajem za koji je propisana novčana kazna.

Služba civilne zaštite izdatim upozorenjem naročito skreće pažnju na obavezu stanara i upravitelja da vrata prohodnih i neprohodnih terasa i krovova drže zaključana kako bi se spriječilo izlaganje riziku neovlaštenih lica i nastanak tragičnih posljedica.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , , ,