Subota, 26. Novembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Tuzla: Učenici OŠ “Kiseljak” uredili svoje školsko dvorište (FOTO)

Preuzmite sliku

Učenici Osnovne škole “Kiseljak” uredili su svoje školsko dvorište povodom Dana škole. Aktivnosti uređenja sprovedene su u okviru projekta “Šareno dvorište”, kojeg je podržao MIOS – Međunarodno udruženje interaktivne otvorene škole Tuzla.

Generalni cilj ovog projekta bio je sticanje funkcionalnih znanja učenika sa teškim socijalno-ekonomskim statusom, a upravo kroz aktivnosti uređenja dvorišta.

 • – Našu školu pohađa veliki broj učenika koji su teškog socio-ekonomskog stanja, pa škola kroz brojne aktivnosti kao što su nabavka školskog materijala, udžbenika, humantirane akcije i slično pokušava pomoći u redovnom odgoju i obrazovanju – rekli su u Osnovnoj školi “Kiseljak”.

  U neformalnom razgovoru sa učenicima saznali smo da mnogi nikada nisu posadili cvijet, ofarbali klupu, betonsku žardinjeru, uređivali put za vozila i sl… S obzirom da učenici vole ovakve vrste aktivnosti, realizacija projektnih zadataka je protekla odlično.

 • Akciji uređenja prethodila je nabavci materijala, te zajednički sastanci nastavnika, učenika i roditelja. Učenici su nacrtali plan dvorišta, te odredili radna mjesta i aktivnosti za svaki razred ili grupu učenika.

  Plan akcije postavljen je na oglasnoj tabli škole, a učenici koji su prisustvovali sastanku i razredne starješine svakog odjeljenja upoznali su učenike sa zadacima.

 • Prije same realiiacije uređenja, učenici viših razreda dodali su humus u žardinjere i rasporedili sadnice po dvorištu.

  – Sadnju cvijeća ostavili smo za I, II, II i IV razred. Farbanje betonskih žardinjera radili su V i VI razredi. Zatrpavanje rupa na parkingu prepustili smo dječacima devetog razreda, dok su djevojčice pomagale u sadnji cvijeća učenicima nižih razreda. Učenici VIII razreda postavljali su betonske kante, koje su farbale djevojčice. Klupe su farbali učenici sedmog razreda. Zadatak nastavnika bio je da samo učenike posmatraju i usmjeravaju – kažu u školi. (Tuzlanski.ba)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje