Subota, 4. Februara 2023.
Tuzlanski.ba logo

Tuzla: Top s Kicelja označio početak mjeseca ramazana

Preuzmite sliku

Top s brda Kicelj u Tuzli večeras je označio nastupanje ramazana, dok će tokom mjeseca posta označavati vrijeme iftara s više lokacija u gradu.

“Ovo je treća godina otkako smo vratili tradiciju Tuzle, jer je top prije više od pola stoljeća označavao vrijeme iftara u ovom gradu. Prije nego što smo napravili top, na ovaj se način kraj dnevnog posta označavao samo u Sarajevu, a poslije Tuzle pucanj iz topa može se čuti u Bihaću, Gradačcu i Tešnju. Od ove godine završetak posta topom će se označavati i sa kule u Srebreniku”, izjavio je Mumin ef. Mumić iz Medžlisa Islamske zajednice Tuzla.

Ef. Mumić je rekao da će se top tokom mubarek mjeseca premještati u naselja na brdima koja okružuju grad, odnosno na Ilinčicu, Debelo Brdo i Borić.

“Također, želio bih istaknuti da je Turistička zajednica Tuzlanskog kantona ramazanski top prepoznala kao vid turističke ponude”, rekao je ef. Mumić.

On je podsjetio vjernike da će osmog dana posta biti upriličen iftar na otvorenom, na Trgu slobode, a u okviru ramazanskih aktivnosti učit će se tri hafiske mukabele, u džamiji Kralj Abdullah, Čaršijskoj i Poljskoj džamiji.

Vrijeme posta prvog dana ramazana u Tuzli je od 2.43 do 20.23 sati. (AA)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , , , , ,