Utorak, 28. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Tuzla: Otvoren Centar za djecu s posebnim potrebama

Preuzmite sliku

Oko 50 djece sa mentalnim ili fizičkim poteškoćama, sa područja Tuzlanskog kantona, ubuduće će kvalitetnije provoditi vrijeme u danas otvorenom Servis centru ˝Soci˝. U centru će boraviti po četiri sata dnevno, a sve usluge su besplatne.

Mirnesa Beganović, majka Irfana, dječaka sa autizmom ističe da postojanje ovakvog centra mnogo znači roditeljima koji nemaju gdje ostaviti djecu nekoliko sati dnevno.

˝Djetetu u ovakvom stanju treba mnogo, a ovdje ga ostavljate stručnim osobama i ono ima punu podršku. Pažnja koju dijete dobiva ne može se ni platiti, niti ičim mjeriti˝, navodi Beganović.

Za otvaranje centra Grad Tuzla ustupio je prostorije u obdaništu ˝Jelenko˝, kod Osnovne škole ˝Mejdan˝, dok rad stručnih osoba plaća USAID iz programa podrške marginaliziranim grupama u BiH.

˝Fokus nam je cijela porodica, a ne samo djeca. Želimo ojačati ovu društvenu zajednicu, a u BiH nema sistemske podrške porodicama. Članovi ovakvih porodica često lutaju i ne znaju kome se obratiti ili se zatvore u kuću, a mi ovdje nudimo psihološku podršku roditeljima kroz grupne i individualne terapije. Također, nudimo mogućnost boravka djece ukoliko roditelji imaju nekih obaveza, kao i pomoć u kriznim situacijama tj. ako se šta desi u toku dana, odnosno od osam do 16 sati, roditelji mogu ovdje dovesti djecu˝, kazala je Šefika Maketić, koordinator u Centru ˝Soci˝.

Peter Duffy, direktor Misije USAID-a u BiH istaknuo je da je ovaj centar, osim kojeg u BiH djeluju još tri, bio prioritet roditeljima djece sa poteškoćama.

˝Oni će ovdje moći steći neke nove vještine i družiti se, a i roditelji će dobiti podršku. Odgovorni smo svi prema roditeljima koji odgajaju dijete sa posebnim potrebama i ponosni smo na sve one koji ovdje volontiraju i koji pomažu drugima˝, naveo je Duffy.

Jasmin Imamović, gradonačelnik Tuzle podsjetio je na inicijativu otvaranja regionalnog centra za djecu sa autizmom u Tuzli.

˝Nažalost, realizacija tog projekta je malo zastala, ali vidjet ćemo šta se može uraditi. Inače, moramo imati sluha za ovu kategoriju djece i uložiti mnogo napora da se oni ne isključuju iz društva˝, poručio je Imamović. (AA)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje