Utorak, 20. Oktobra 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Tuzla: Napadi na novinare ne smiju proći nekažnjeno

Tuzlanski novinari danas su se pridružili protestima koji se zbog sve češćih napada na novinare održavaju u većim gradovima Bosne i Hercegovine.

Sa protesta su poslali poruku da vlast novinarima ne smije stavljati metu na čelo, kao i to da skoro svako sebi uzima za pravo ometati novinara dok radi, vrijeđati ga, prijetiti mu ili pretući
ga, kao što je bio posljednji slučaj u Banjoj Luci gdje je napadnut Vladimir Kovačević, novinar Televizije BN. Također, novinari su naglasili da se napadači moraju otkriti i kazniti.

  • ˝Samo u toku ove godine zabilježen je 41 napad na novinare, a to je u prosjeku više od jedan napad sedmično, što govori o tome u kakvim uslovima novinari u Bosni i Hercegovini rade, a protiv sebe imaju armiju protivnika, počevši od portira u nekoj firmi koji će im tražiti ličnu kartu, policajca koji će smatrati da novinar ne treba stojati tamo gdje stoji i do kabadahije koji će braniti svog političkog mentora˝, poručio je Marko Divković, predsjednik Udruženja BH novinari.

    Divković je istovremeno ukazao na loš materijalni status novinara, koji se i pored egzistencijalnih problema trude profesionalno raditi svoj posao. (A. K . | A. S. | Tuzlanski.ba)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

    Ključne riječi: , , ,