Subota, 4. Februara 2023.
Tuzlanski.ba logo

Tuzla: Migranti u strahu od širenja zaraznih bolesti, nadležni prebacuju odgovornost jedni na druge

Preuzmite sliku

Problemi zbog migrantske krize i u Tuzli, na sjeveroistoku Bosne i Hercegovine.

Stotinjak ih svakodnevno boravi bez bilo kakvih uslova, zbog čega se plaše širenja zaraznih bolesti koje su se pojavile. Nadležni prebacuju odgovornost jedni na druge.

U razgovoru za AJB migrant iz Pakistana je kazao ‘Molimo vas da otvorite granice kako bismo lakše otišli iz ove zemlje. Svi se plaše širenja zaraznih bolesti, mogi već imaju problema sa infekcijama’ kazao je Bilal.

Migranti u Tuzlu dolaze iz Srbije, a potom dalje nastavlaju prema Bihaću u nastojanju da se domognu Evrope.

Volonter Senad Pirić iz Tuzle kaže da već 17 mjeseci poziva vlasti da im ponude adekvatne uslove.

‘Redovno imamo slučajeve migranata sa pojavom scabiesa odnosno šuge. Sad možete samo da zamislite kako je nama volonterima laicima kad im pokušavamo pomoći u takvom stanju. Ovo je opasno za čitavu društvenu zajednicu za sve naše građane i zato smatram da je krajnje vrijeme da se nešto učini po tom pitanju’ kaže Pirić.

Novinar AJB Emir Skenderagić izvještava kako su zdravstvene institucije u Tuzli potvrdile pojavu zaraznih bolesti koje se lako mogu prenjeti na građane ali kada je u pitanju reakcija naglašava kako se odgovornost prebacuje s jednih na druge.

Gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović smatra kako je nadležnost problematike migranata na državnim institucijama vlasti i dodaje kako lokalna vlast trenutno radi i izvan svojih nadležnosti.

‘Mi želimo pomoći da se otvori još jedna kancelarija ureda za strance u sklopu koje će biti kuhinja i ambulanta’ – kaže Imamović koji ne krije strah kako bi migrantska kriza mogla negativno utjecati na ekonomski razvoj Tuzle.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje