Četvrtak, 4. Juna 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Tuzla: Ispraćaj 14 tabuta s vlaseničkim žrtvama (FOTO)

Iz Komemorativnog centra Tuzla danas je, prema šehidskom mezarju Rakita u Vlasenici, ispraćeno 14 tabuta s posmrtnim ostacima ubijenih Bošnjaka. Dženaza-namaz sutra će se klanjati za Zejnu Čamdžić, Muju Parića i za još 12 neidentificiranih žrtava, javlja Anadolu Agency (AA).

U ovim tužnim i bolnim trenucima okupili smo se da naše šehide, ubijene na najsvirepiji način, vratimo u njihovu rodnu Vlasenicu. Ove žrtve bile su izložene torturama i ubijeni su uz neviđena mučenja. Neki od preživjelih vratili su se na svoju rodnu grudu, ali danas, preko dvije decenije poslije, ponovo ih uznemiravaju. Upadaju im u kuće, pretresaju im imovinu i optužuju ih za organizaciju nekih kampova“, rekao je prilikom ispraćaja tabuta Muhamed efendija Hasanspahić.

Efendija Hasanspahić je podsjetio da se bošnjačkim vjerskim i političkim predvodnicima u Vlasenici prijeti klanjem i rušenjem džamije.

To ljudi s imenom i prezimenom čine javno, kao što su i 1992. godine javno ubijali svoje komšije Bošnjake. Za razliku od njih, čija su imena i prezimena poznata, danas ispraćamo 12 osoba čija imena i prezimena nisu identificirana, što je zločincima i bio cilj. Poslali su nam poruku da naša imena i prezimena trebaju biti zatrta, da ih nema i da se za njih ne zna, dok oni, ne krijući svoja imena i prezimena, javno prijete. No, tako ne može. Bošnjaci će uzdignute glave i ponosno živjeti u svojoj Vlasenici i okolnim naseljima“, izjavio je efendija Hasanspahić.

Mujo Hadžiomerović iz Vijeća naroda Republike Srpske naglasio je da su dosad, na mezarju Rakita, ukopane 344 žrtve, dok ih je ukupno 1.200 ukopano u mjesnim mezarjima oko Vlasenice. Posmrtni ostaci još 1.400 ubijenih vlaseničkih Bošnjaka nisu pronađeni, ali, ističe Hadžiomerović, uskoro se očekuje otvaranje dvije do tri masovne grobnice.

Od posmrtnih ostataka 45 žrtava nije bilo moguće izuzeti DNK uzorak za analizu, jer su njihova tijela nakon ubistva spaljivana. Ti su posmrtni ostaci smješteni u kosturnici, gdje će čekati da nauka i forenzika uznapreduju, pa će se nekad možda moći odrediti njihov identitet. Osim toga, narednih dana vršit će se reekshumacija i reasocijacija tj. dodavanje dijelova tijela pronađenih nakon dženaza već ukopanim žrtvama“, izjavio je Hadžiomerović.

Za ratne zločine na području Vlasenice dosad su osuđeni Dragan Nikolić, kojeg je nakon dvije trećine izdržane zatvorske kazne i primjernog vladanja Haški tribunal pustio na slobodu. Goran Višković zvani Vjetar i Predrag Bastah zvani Car za sistemski napad nesrpskog stanovništva osuđeni su pred Sudom BiH i trenutno izdržavaju zatvorsku kaznu. Veljka Bašića, nekadašnjeg upravnika zloglasnog logora Sušica, Sud BiH također je osudio za ratne zločine u Vlasenici, ali ga je zbog starosti oslobodio izdržavanja kazne, a on je ubrzo nakon toga i umro.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,