Subota, 25. Juna 2022.
Tuzlanski.ba logo

Tuzla ide sigurnim putem ka turizmu: Panoniku do danas posjetilo više od 5 miliona gostiju, ove sezone očekuje se 380 hiljada posjetilaca

Preuzmite sliku

Danas je na Panonskim jezerima u organizaciji grada Tuzla i Turirstičke zajednice organizovana press-konferencija povodom svečanog otvorenja predstojeće ljetne sezone, koja nosi slogan ‘Ljetujte u Tuzli’.

Gradonačelnik Jasmin Imamović danas je na samom početku obraćanja istakao da danas na kompleksu Panonskih jezera grad Tuzla otvara 19. sezonu kupanja.

“18. jula tačno će biti 19. godina kako smo toga dana 2003. godine otvorili prvo slano jezero. Tada smo bili sami iznenađeni odzivom građana i onda smo 2004. godine otvorili turistički trg, odnosno ‘Soni trg’, pa 2006. godine Arheološki park, da posjetioci turisti imaju šta da vide od naše ponude, pijacetu kod Meše Selimovića i Ismeta Mujezinovića, 2008. godine smo izgradili drugo slano jezero i slane slapove, 2012. godine Panonski most i u međuvremenu smo ovim pješačkim mostom koji veže park kojim dominira bosanski kralj Tvrtko i kompleks panonike i banju dobili jedinstvenu pješačku zonu od 20 hektara”, kazao je Imamović.

 • Gradonačelnik Imamović rekao je i kako je grad Tuzla 2003. godine imao 3 hotela, a da sada postoji 35 hotela i motela, te bezbroj privatnih smještaja, te da trenutno postoji oko 10 zahtjeva za gradnju novih hotela.

  “Tuzla ide sigurnim putem ka turizmu. U međuvremenu smo dobili drugu nagradu na planeti od svjetske turističke UN-ove organizacije, što je posebna rijetkost, te se radi o plaži najviših mogućih standarda. Ovakvu plažu teško možete naći i na Jadranskoj obali, govorimo o kvaliteti vode, broju spasilaca, uvijek prisutnom vozilu ambulantne pomoći i o ukupnom kvalitetu usluge ovdje, ne samo u rekreaciji i sunčanju. Već govorimo i o geološkoj postavci i geološkom muzeju, te o arheološkom parku i mnogobrojnim manifestacijama kako kulturnim, tako i sportskim.”

  Prvi čovjek grada Tuzla naglasio je važnost nadolazećih kulturnih događaja kao što su književni susreti ‘Cum grano salis’, dodjeljivanje nagrade Meša Selimović, te organizaciju muzičkog festivala ‘Kaleidoskop’, a koje organizuju Panonika, Turistička zajednica i grad Tuzla.

  “Ukoliko vremenske prilike budu dozvoljavale, ovog ljeta ćemo imati i jedan spektakl iz Sarajeva, a radi se o predstavi o kralju Tvrtku, koju radi BKC, a režira Dino Mustafić. Njihov plan je da u kompleksu Panonskih jezera bude odigrana ta ambijentalna predstava. Ukoliko vremenske prilike ne budu povoljne, ona će svakako biti odigrana u Narodnom pozorištu ili BKC-u.”

  Više od 5 miliona posjeta

  Na kraju obraćanja gradonačelnik je istakao činjenicu da su Panonska jezera do danas imala 5,3 miliona posjeta.

  “Ovaj podatak dovoljno govori. Pozivam sve ljude da dođu na plažu slanog okusa, da ljetuju u Tuzli, jer osim plaže imaju mnogo toga lijepoga da dožive i vide u Tuzli. Zahvaljujem se svim turističkim radnicima, svim ugostiteljskim radnicima, hotelijerima, iznajmljivačima smještaja, taksi službama na ljubaznom odnosu prema turistima, to je prava star, ovo je tuzlanski način razvoja turizma.”

  Medijima se obratio i Maid Porobić, direktor JKP Pannonica koji je u uvodu istakao da postoje naznake da će sezona biti dobra obzirom da je Panoniku do sada posjetilo 18 hiljada posjetilaca, od čega je 10 hiljada ulaznica, dok je 8 hiljada posjeta osoba koje imaju kupljene sezonske ulaznice.

  “Naša očekivanja su da će Panoniku posjetiti ukupno oko 380 hiljada gostiju, a da bi to mogli realizovati potrebno nam je lijepo vrijeme, dugo i toplo ljeto. Uposlili smo 150 radnika. Sve ono unutar Panonike radi isključivo JKP ‘Pannonica’. Dakle, od tehnološke pripreme vode, ugostiteljskih objekata, brige o zdravlju i sigurnosti gostiju što je jedan od najvažnijih segmenata našeg rada i naravno kristalno čista voda saliniteta kao Jadransko more, sa 35 grama po litru vode. Pored toga mi svoje goste želimo dobro da zabavimo. Puno je programa na Panonici, počev od večerašnjeg koncerta Crvene jabuke i sutrašnjeg koncerta. Tokom cijelog ljeta ćemo imati dio zabave u tom segmentu, dio smo Kaleidoskopa, a spremamo i veliki ‘Bike fest’ koji će biti u septembru. Vraćamo se programima iz 2019. godine poslije 2 godine pauze zbog pandemije korona virusa.”

  Gosti iz Hrvatske i Srbije

  Poroboić je također naglasio i dolazak gostiju iz zemalja regiona.

  “Jučer smo dobili mailove da ćemo svaki vikend imati goste iz Osjeka po par autobusa, imamo najave iz Srbije da će nam doći gosti. Tako da ono što nam treba je lijepo vrijeme”, poručio je.

  Svoja očekivanja o kvalitetnoj sezoni najavila je i direktorica Turističke zajednice grada Tuzla, Amra Jaganjac.

  “Grad Tuzla iz godine u godinu zaista opravdava i osvjetljava obraz kao turistička destinacija, ne samo u Bosni i Hercegovini, nego i šire. Imamo već najavljene grupne posjete iz zemalja regiona i očekujemo da zaista ova godina ne samo da će se približiti rekordnoj 2019. predpandemijskoj godini, nego da ćemo neke rekorde zaista i premašiti. Za ovo ljeto zajedno sa našim partnerima obezbijedili smo iznimno bogat sadržaj. Svi oni koji dođu da se kupaju na slanim jezerima će imati bogat sadržaj širom grada. Njihov boravak u Tuzli neće biti ograničen samo na prekrasne plaže nego će imati priliku da se zabave i u našim ugostiteljskim objektima širom grada”, istakla je Jaganjac.

  Podsjećamo, cijena ulaza vikendom 8 KM po osobi a radnim danima 6 KM. Iznajmljivanje ležaljke košta 6 i 3 KM, u ovisnosti da li se radi o cjelodnevnoj ili poslijepodnevnoj karti a suncobrana 3 i 1,50 KM. Za djecu od 2 do 7 godina karta košta 3 KM.

  Za ulaz na Panonska jezera moguće je platiti i sezonsku ulaznicu koja košta 114 KM, a povlaštena (penzioneri, porodice šehida, i poginulih porodica, civilnih invalida) 74 KM. (Tuzlanski.ba)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje