Srijeda, 7. Juna 2023.
Tuzlanski.ba logo

Tuzla: Darko Zabuš dobitnik nagrade “Tomislav Trojak” za najbolju sportsku fotografiju

Preuzmite sliku

Fotoreporter iz Tuzle Darko Zabuš dobitnik je nagrade “Tomislav Trojak” za najbolju sportsku fotografiju u 2022. godini, javlja Anadolija.

Šesta po redu manifestacija Izbor sportske fotografije godine “Tomislav Trojak” održana je večeras u Bosanskom kulturnom centru TK, a kolektivna izložba bit će otvorena narednih sedam dana.

“Pripala mi je izuzetna čast da sam ove godine dobio prvu nagradu. S Trojakom sam sarađivao, a kasnije i radio u istoj redakciji te mi je ovo priznanje jedno od dražih u fotografskoj karijeri koja traje od 1999. godine. Zahvalan sam svojoj porodici na podršci svih ovih godina. jer bavljenje fotografskim zanatom u ovim vremenima je težak i zahtjevan posao. Raduje me što manifestacija opstaje, što sjećanje na Tomislava Trojaka ne blijedi i što se mlađi autori javljaju na konkurs”, rekao je Darko Zabuš.

Drugo mjesto pripalo je Draženku Jurišiću iz Zenice, a treće Ajdinu Bešiću iz Tuzle, koji je ujedno i najmlađi dobitnik priznanja na svim do sada održanim manifestacijama.

Manifestaciju Izbor sportske fotografije godine “Tomislav Trojak” otvorio je predsjednik Skupštine TK Žarko Vujović, koji je posebno istakao značaj kolektivne izložbe koja okuplja autore iz cijele Bosne i Hercegovine.

Prisutne je pozdravio i Igor Trojak, sin pokojnog Tome koji je dodijelio prvu nagradu Darku Zabušu.

Na konkurs su pristigle fotografije autora: Draženko Jurišić (Zenica), Hana Savić (Sarajevo), Husein Šljivo (Bugojno), Dragan Šutvić (Banja Luka), Ivan Šebalj (Sarajevo), Dženan Kriještorac (Sarajevo), Predrag Mucović (Trebinje), Dino Šečić (Sarajevo), Nermin Stambolija (Bihać), Dejan Milosavljević (Doboj), Jasmin Duvnjaković (Tuzla), Jasmin Hadžić (Zenica), Ahmet Bajrić – Blicko (Tuzla), Ajdin Bešić (Tuzla), Darko Zabuš (Tuzla), Rajko Lazić (Doboj), Damir Hajdarbašić (Sarajevo), Denis Ruvić (Sarajevo), Domagoj Ledić (Široki Brijeg), Jadran Čilić (Mostar), Eldina Čivić – Hadžić (Zenica).

Nagrada se dodjeljuje u čast Tomislava Trojaka, doajena sportske fotografije, koji je preminuo 12. septembra 2015. godine. Manifestaciju organizuje Udruženje građana Centar kreativnih aktivnosti iz Tuzle.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje