Nedjelja, 16. Januara 2022.
Tuzlanski.ba logo

Tihomir Jurko novi v.d. glavnog federalnog tužioca, Senadu Destanoviću pozicija dodatnog sudije u Tuzli

Preuzmite sliku

Visoko sudsko i tužilačko vijeće Bosne i Hercegovine (VSTV BiH) danas je na sjednici u Sarajevu donijelo odluku o imenovanju određenog broja nosilaca pravosudnih funkcija u Bosni i Hercegovini.

Na nivou Republike Srpske imenovani su – Osman Mujkić, na poziciju sudije Osnovnog suda u Bijeljini i Suzana Popović, na poziciju dodatnog sudije Osnovnog suda u Prnjavoru.

Istovremeno, na nivou Federacije Bosne i Hercegovine imenovani su – Goran Jurko, na poziciju sudije Općinskog suda u Mostaru, Senad Destanović, na poziciju dodatnog sudije Općinskog suda u Tuzli i Belma Kokić, na poziciju dodatnog sudije Općinskog suda u Zenici.

Također, na sjednici je imenovan Tihomir Jurko za vršioca dužnosti glavnog tužioca Federalnog tužilaštva Federacije Bosne i Hercegovine.

Pri donošenju Odluke o imenovanju, VSTV BiH je uzeo u obzir kriterije poput: stručnog znanja, radnog iskustva i radnih rezultata; stručne sposobnosti zasnovane na dosadašnjim rezultatima u karijeri; sposobnosti da nepristrano, savjesno, marljivo, odlučno i odgovorno obnaša dužnosti u okviru funkcije za koju se prijavljuje; odnos sa radnim kolegama, ponašanje van posla, profesionalnu nepristranost i ugled.

Pri imenovanju, VSTV BiH primjenjuje odgovarajuće ustavne odredbe kojima se uređuju jednaka prava i zastupljenost konstitutivnih naroda i ostalih, te poštuje ravnomjernu zastupljenost spolova.

Novoimenovani nosioci pravosudne funkcije će stupiti na dužnost 1. januara 2019. godine, saopćeno je iz VSTV-a BiH. (Fena)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,