Četvrtak, 6. Oktobra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Selim Bešlagić prisjetio se Lady Di: Ovo je bila njena posljednja humanitarna misija u životu

Preuzmite sliku

Bivši načelnik Tuzle Selim Bešlagić putem društvene mreže Facebook podijelio je fotografiju na kojoj se nalazi u društvu sa Lady Dianom princezom od Walesa i prvom suprugom Charlesa, princa od Walesa.

Uz objavljenu fotografiju Bešlagić je napisao:

“U sljedećih nekoliko dana ću objaviti slike iz svoje arhive, za koje mislim da ne smiju biti zaboravljene. Svaka slika evocira uspomene, većina njih pozitivne ali i pokoja negativne… Ovo je slika sa Lady Dianom u njenoj posjeti Tuzli, 1997 godine. Nažalost, ovo je njena posljednja humanitarna misija u životu. U BiH ali i svijetu će ostati upamćena kao veliki borac za ljudska prava, prava heroina, te istinski uzor”.

Podsjetimo, Diana Spencer kći je osmog grofa Spencera i njegove supruge Frances Roche. Roditelji su očajnički željeli sina koji bi naslijedio titulu, kojeg su i dobili nakon Diane, a zatim se razveli. Djeca su pripadala ocu. S princom Charlesom Dianu je upoznala njezina starija sestra, koja je jedno vrijeme izlazila s njim.

Dvanaest godina stariji princ od Walesa i Lady Diana Spencer, potomak kraljevske obitelji i potpuno prikladna i po porijeklu i po fizičkom stanju (još uvijek djevica) vjenčali su se 29. jula 1981. Vjenčanje iz bajke prenosile su 74 TV stanice širom svijeta, a mladu je gledalo preko 750 miliona ljudi. Ceremoniji u katedrali svetog Pavla u Londonu prisustvovalo je 2.650 gostiju. Engleska je dobila buduću kraljicu.

Diana i Charles su se razveli 28. novembra 1996., nakon čega je izgubila dio titule te je ostala velška princeza. Godinu dana nakon razvoda, 36-godišnja princeza prihvatila je poziv da, zajedno s prinčevima ljetuje na jugu Francuske s obitelji egipatskog milijunaša Mohammeda Al Fayeda, vlasnika robne kuće Harrods u kojoj je kupovala i sama kraljica. Tu se upoznaje s njegovim 42-godišnjim sinom Emadom (čije ime znači “onaj koji je pouzdan, od povjerenja”). Ulazi u vezu s Emadom. Umire 31. avgusta 1997. u saobraćajnoj nesreći u Parizu, a samo pola sata poslije smrti već se pojavljuju prve teorije zavjere prema kojima su je pogubili agenti MI6.

Princeza Diana bila je svjetski poznata humanitarka koja je svoj život posvetila pomaganju ljudima kojima je to bilo najpotrebnije, a njezina su se nastojanja reflektirala kroz rad organizacija kojima je bila predsjednica ili pokroviteljica. Diana je vrlo dobro razumjela koliko je jak njezin medijski utjecaj i to je saznanje iskoristila kako bi svratila pogled javnosti na probleme koji nas okružuju, a od kojih su mnogi tadašnji političari okretali glave.

S koliko se ljubavi i žara posvetila humanitarnom radu, svjedoči i činjenica da je tokom svog života bila pokroviteljica čak 100 humanitarnih organizacija u Velikoj Britaniji i inozemstvu.

Posjetila je brojne bolnice, sirotišta, škole i ratom pogođena područja u SAD-u, Angoli, Australiji, Bosni i Hercegovini, Indiji, Egiptu i Pakistanu, a svojim je nesebičnim djelima promijenila život hiljadama ljudi.

Diana je posebno suosjećanje pokazala za ljude koji su izgubili svoje voljene ili su i sami bili teško bolesni.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , ,