Subota, 12. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

SDP Tuzla: Sramotan i bezobziran odnos Vlade Federacije BiH prema Tuzli i Tuzlacima

Preuzmite sliku

Vlada Federacije BiH donijela je Odluku o utvrđivanju kriterija o raspodjeli sredstava utvrđenih Budžetom Federacije BiH za 2020 “Tekući transferi drugim nivoima vlasti i fondovima- KANTONI I OPĆINE”(“Službene novine Federcije BiH”, broj: 21/20). 

U Članu II Odluke navedeno je da se sredstva dodjeljuju kao finansijska pomoć budžetima gradova i općina (kao i kantonima), za sufinansiranje kapitalnih i infrastrukturnih projekata, kao i za pomoć u poduzimanju preventivnih mjera u borbi protiv COVID-19, te sanaciji posljedica nastalih uslijed proglašene pandemije.

Saopštenjem za javnost oglasio se i SDP Tuzla: 

“Tuzla i Tuzlaci su navikli na maćehinski odnos Vlade FBiH prema njima, ali jučerašnjim činom Vlada FBiH je pokazala da ne poštuje i ponižava Tuzlu i njene građane.

U ovom teškom vremenu pandemije korona virusa koja pogađa cijeli svijet, kada svakoj lokalnoj zajednici treba pomoć, Vlada FBiH donosi Odluku kojom nepravedno, mimo kriterija vrši raspodjelu sredstava nižim nivoima vlasti.

Vezano | Imamović: Od 11,2 miliona KM pomoći za gradove i općine Federacije BiH Tuzli nijedna marka

Nevjerovatno, sramotno i bezobzirno je da tom Odlukom Gradu Tuzli nije dodjeljena niti jedna jedina konvertibilna marka. Iako je Tuzla, kao jedan od najvećih gradova u FBiH sa preko 110.000 stanovnika, prema kriterijima koje je Vlada FBiH objavila, trebala dobiti oko 800.000 KM namjenjenih za pomoć u suzbijanju širenja zaraze.

Tuzla i Tuzlaci ne zaslužuju ovakav sramotan odnos Vlade FBiH prema njima, te ih s toga pozivamo da navedene Odluke promjene i da sredstva podjele svim općinama i gradovima u skladu sa vlastitim kriterijima.

Ovim putem još jednom apelujemo na Tuzlake da se pridržavaju propisanih mjera kriznih štabova za spriječavanje širenja zaraze.

Ostanimo kući.”,

Press služba GO SDP BiH Tuzla  

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,