Petak, 24. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Pred Općinskim sudom u Tuzli zatraženo da se Dževad Korman vrati na posao ili da se obustavi procedura imenovanja novog direktora Uprave policije

Preuzmite sliku

Prvi put nakon što je smijenjen s mjesta direktora Uprave policije, Dževad Korman je o svojoj smjeni govorio pred Općinskim sudom u Tuzli. Smatra da je nezakonito smijenjen te da je doživio moralnu, ljudsku i financijsku degradaciju prije svih od ministra MUP-a TK Sulejmana Brkića.

Podsjetimo, Dževad Korman kojeg zastupa advokat Damir Alić tužio je Vladu Tuzlanskog kantona zbog nezakonite smjene, a predložena je i hitna mjera da se obustavi konkursna procedura izbora novog direktora Uprave policije dok se ne okonča sudski postupak u ovom predmetu odnosno da se Korman vrati na poziciju sa koje je smijenjen.

 • ‘Na današnjem ročištu raspravlaji smo mjeru osiguranja, što podrazumijeva dvije stvari. Prva stvar je to da se Dževad Korman vrati na poziciju direktora, a ukoliko sud odluči da taj zahtjev nije osnovan onda smo kao alternativu zatražili da se obustavi proces konkursne procedure kada je u pitanju izbor imenovanja novog direktora Uprave policije MUP-a TK iz razloga što će se voditi redovan parnični postupak po pitanju povratka Dževada Kormana. Sud će za osam dana donijeti odluku hoće li se Korman biti vraćen na poziciju direktora Uprave policije MUP-a TK ili neće. Ukoliko se to ne dogodi vodit će se redovan postupak’ kazao je Kormanov advokat Damir Alić.

  Alić, je također istakao da će ukoliko do toga dođe redovan parnični postupak trajati najmanje dvije godine što smatra potpuno bespredmetnim jer će za dvije godine svakako da istekne mandat Dževada Kormana.

  ‘Ukoliko Korman odlukom suda sada ne bude vraćen na posao onda sve postaje besmisleno jer će za dvije godine svakako da mu istekne mandat’ – istakao je Alić i dodao:

  ‘Svrha privremene mjere jeste upravo to da se spriječi da neka treća osoba zauzme poziciju direktora Uprave policije i onda nemamo o čemu više da raspravljamo.

 • Kada je u pitanju smjena Dževada Kormana advokat Alić kaže da su njegovi argumetni jasni i detaljno obrazloženi u tužbi koja je sačinjena na stotinama stranica materijalnih dokaza.

  ‘Svrha današnjeg roćišta nije da se suštinski ulazi u nezakonitost nejgove smjene već da ga sud privremeno vrati, a onda ćemo mi temeljito stvari dokazivati u redovnom postupku’ – dodao je Alić koji smatra kako je u sve apsolutno umiješana politika što je osudlila i međunarodna zajednica jer OHR i OSCE pomno prati ovaj predmet.

  ‘Jer stvar je u tome da se na mjesto direktora Uprave policije dovodi podobna osoba koja će izvršavati odluke i ministra MUP-a TK ali i Vlade TK te određenih pojedinaca’ – istakao je Alić.

  Za vrijeme saslušanja Dževad Korman je istakao kako je doživio veliku moralnu degradaciju od strane ministra MUP-a TK Sulejmana Brkića te nakon smjene trpi i veliku financijsku štetu jer je raspoređen na mjesto komandira PS u Banovićima gdje mu je smanjen koeficijent za obračun plaće.

 • ‘Meni će po novom obračunu biti umanjena primanja sigurno negdje između 500 i 600 KM. Osim toga profesionlano sam i emotivno povrijeđen kao osoba koja je profesionlano obavljala svoje poslove. Nakon što je Sulejman Brkić imenovan na poziciju ministra MUP-a TK naša komunikacija je bila jednosmjerna. Od mene je jednom prilikom tražio da se urade izmjena tendera kada je bila u pitanju nabavka vozila za potrebe Uprave policije, vjerovatno je to tražio zbog nekog svog ličnog interesa. Također, bilo je i zahtjeva s njegove strane se određeni policijski službenici na pozicijama zamijene nekim drugim po njegovim željama što predstavlja direktno miješanje u rad Uprave policije koja je neovisno tijelo. Promijenili su Zakon koji im je omogućio moju smjenu nakon što sam od strane ministra dobio ocjenu ‘nezadovoljava’, a što je Vlada TK prihvatila’ – kazao je Korman pred postupajućom sudinicom Općinskog suda u Tuzli, Fahirom Alić.

  Također, Korman je istako kako će njegova smjena sa pozicije direktora Uprave policije dovesti do pogoršanja sigurnosne situacije u Tuzlanskom kantonu. (Tuzlanski.ba)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje