Petak, 5. Juna 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Počeo 5. Kongres infektologa i 2. Kongres mikrobiologa BiH sa međunarodnim učešćem

Svečanom ceremonijom, uz prisustvo velikog broja učesnika, gostiju i medija sinoć je u hotelu Mellain u Tuzli počeo 5. Kongres infektologa i 2. Kongres mikrobiologa Bosne i Hercegovine sa međunarodnim učešćem.

Kongres se održava u organizaciji Asocijacije infektologa u Bosni i Hercegovini, Udruženja mikrobiologa u Bosni i Hercegovini i Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla, u periodu od 19. do 22. septembra 2019. godine.

Predsjednik organizacionog odbora kongresa i načelnik Klinike za zarazne bolesti UKC Tuzla, prof. dr. Sead Ahmetagić je poseban akcenat stavio na problem liječenja Hepatitisa C. Kako je istakao hepatitis C je veliki javnozdravstveni problem u cijelom svijetu, pa tako i u Bosni i Hercegovini. “Osobe oboljele od hroničnog hepatitisa C mogu duži vremenski period biti bez simptoma bolesti, te oboljenje otkriti sasvim slučajno, a vrlo često i u već poodmaklom stadiju. Virus prvenstveno napada jetru, a najteži slučajevi završavaju sa cirozom jetre ili karcinomom. S druge strane virus je visoko kontagiozan, prenosi se krvlju i broj zaraženih se teško kontroliše i raste. Cilj liječenja HCV infekcije je da se spriječe teške komplikacije sa smrtnim ishodom“, rekao je prof.dr. Ahmetagić i dodao da su Zavodi zdravstvenog osiguranja FBiH i RS-a u protekloj godini učinili velike napore kako bi osiguranicima u oba entitea obezbijedili najnovije terapije za liječenje različitih bolesti, između ostalih i hepatitisa C. “Od 2016. godine registrovani su tzv. direktno djelujući antiretroviralni lijekovi koji ranije nisu postojali. Do sada je uspjeh liječenja bio neizvjestan, ali od uvođenja DAA lijekova situacija se pozitivno promjenila, jer pomenuti lijekovi postižu uspjeh liječenja u procentu od 98 do 100 posto i oboljeli od hepatitisa C su nakon 8 do 12 sedmica izliječeni”, rekao je prof. dr. Sead Ahmetagić.

Kako je istaknuto prilikom otvaranja simpozija bit će predstavljeni izazovi sa kojima se u radu susreću ljekari infektolozi, mikrobiolozi, epidemiolozi, veterinari, kao i zdravstveni profesionalcima drugih struka.

Tokom ceremonije otvaranja prisutnima se obratio i direktor Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla, prof. dr. Nešad Hotić, koji je istakao da je Univerzitetski klinički centar Tuzla u više medicinskih disciplina najuspješnija zdravstvena ustanova u Bosni i Hercegovini, ali i ubjedljivo prva institucija koja objavljuje najveći broj naučnih radova u relevantnim stručnim časopisima. Organizovanjem 30 stručnih skupova na godišnjem nivou okupi više od 10 000 zdravstvenih profesionalaca. Upravo povezivanje naučno – istraživačkog i praktičnog rada predstavlja jedan od strateških ciljeva Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla i menadžment ove ustanove je uvijek spreman pružiti podršku organizaciji stručnih skupova.

5. Kongres infektologa i 2. Kongres mikrobiologa Bosne i Hercegovine sa međunarodnim učešćem otvorenim je proglasila ministrica zdravstva Tuzlanskog kantona, Dajana Čolić. Ona je u svom obraćanju istakla značaj organizovanja stručnih skupova, te organizatorima i prisutnim zvanicama zaželila uspješan stručni rad kojim će obogatiti profesionalne kompetencije.

Programom kongresa planirano je 120 oralnih prezentacija i 30 poster prezentacija. Kongres je koncipiran u 18 sesija i 6 radionica obuhvatajući različite oblasti mikrobiologije i infektologije.

Predavači su eminentni stručnjaci iz pomenutih oblasti iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Srbije, Sjeverne Makedonije, Slovenije, Crne Gore, Brazila i Turske, saopćila je press Služba UKC-a Tuzla.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje