Subota, 25. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Otvorena izložba turskog fotografa Ibrahima Zamana u Tuzli

Preuzmite sliku

Izložba radova turskog fotografa Ibrahima Zamana (82), pod nazivom “Moja Turska i svijet”, otvorena je večeras u Velikoj galeriji Bosanskog kulturnog centra TK u Tuzli. 

Izloženo je 67 vrhunskih, umjetničkih fotografija, od kojih najviše s motivima iz Turske, te mnogih snimljenih za vrijeme brojnih autorovih putovanja svijetom.

– Došao sam na poziv prijatelja Faruka Ibrahimovića iz Tuzle, kojeg dugo poznajem i s kojim razmjenjujem ideje, a evo sada i kulturu dvije zemlje. Na ovaj način podižemo jedan poseban kulturni spomenik. Jako je bitno svoja djela dijeliti s ljudima i zato sam ja večeras u Tuzli – izjavio je za Fenu Zaman.

Kazao je da je to 155. izložba fotografija na kojoj sudjeluje, od kojih je 35 bilo u inostranstvu. Uprkos tom broju, ovo je prvi put da Zaman samostalno izlaže izvan Turske.

– Poznajem dobro i tursku i bosansku kulturu, jer smo bliski i međusobno povezani. Posebno zbog teških događaja iz bliske prošlosti – dodao je umjetnik iz Turske.

Zaman ovom izložbom obilježava 60 godina bavljenja fotografijom. Zanimanje za fotografiju iskazao je još 1959. godine, a prvu izložbu pod nazivom „Golubovi“ imao je 1967. godine u Istanbulu. Dobitnik je brojnih priznanja, a u afiši izložbe navedeno je da je njegovim fotografijama, među ostalim, ilustrovano stotinu raznih knjiga.

– Kada sam u Istanbulu trebao izvršiti izbor Zamanovih fotografija, našao sam se, što bi mi rekli, u neobranom grožđu, jer nam je ponuđeno obilje izvrsnih radova. Pošto je dosta putovao, odlučili smo da ga predstavimo najviše fotografijama iz Turske, ali i udaljenih zemalja svijeta, jer su zaista fascinantne. O kvalitetu radova nemamo šta pričati. Za 60 godina bavljenja fotografijom, Ibrahim Zaman je doveo kompoziciju i svjetlo do maksimuma – kazao je Faruk Ibrahimović, kurator izložbe.

Organizatori izložbe, koja će biti otvorena do 31. marta, su BKC i Centar za kreativnu fotografiju Tuzla. (FENA)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje