Petak, 28. Januara 2022.
Tuzlanski.ba logo

Omladinski pokret “Revolt” organizira drugi studentski forum “Gdje smo sad?!”

Preuzmite sliku

Omladinski pokret “Revolt” organizira drugi studentski forum “Gdje smo sad?!” koji će okupiti brojne studentske predstavnike/ice s Univerziteta u Tuzli, ali i drugih univerziteta u BiH, kao i opću studentsku i akademsku zajednicu na jednom mjestu, čime se ostvaruje interakcija potrebna za rješavanje studentskih problema i stvaranje kvalitetnog studentskog standarda.

 • U Ateljeu Ismet Mujezinović u Tuzli je 30. novembra 2018. godine planirana foto izložba „Studentski život u BiH“ koja za cilj ima da se fotografijom prikažu svakodnevni studentski problemi, životne situacije i događaji ili sam životni standard kakav živi prosječan/na student/ica u BiH. Autori/ice fotografija su studenti/ice sa univerziteta u BiH.

  1. i 2. decembra 2018. godine biti će održan niz diskusija otvorenih za sve zainteresirane studente i studentice, profesore i profesorice, aktiviste i aktivistkinje, građane i građanke kojima je konačni cilj unapređenje obrazovanja.

  Teme koje su izdvojili i sa kojima će se baviti tokom foruma su: “Sukob državnih i privatnih univerziteta u BiH”, “Politizacija obrazovanja i Zakon o visokom obrazovanju”, “Bolonjski sistem u BiH”, “Studentski aktivizam i studentske slobode”.

  Činjenica je da student/ice borave u lošim infrastrukturnim uslovima, da je autonomija univerziteta prema većini sudionika/ica unutar akademske zajednice narušena i da predstavlja jedno od kompleksnijih pitanja, da je upitna realizacija Zakona o visokom obrazovanju, različita interpretacija Bolonjskog sistema od fakulteta do fakulteta na univerzitetima u BiH, da su studentske formalne organizacije i njihovi predstavnici/ice pod uticajem vlasti, a da je studentski aktivizam itekako siromašan s ugroženim studentskim slobodama. Sve navedeno je dovelo do smanjenja broja studenata/ica na svim univerzitetima u BiH.

  Sve panel diskusije u sklopu foruma su otvorenog tipa i besplatne. Stoga pozivamo sve građane/ke, a posebno studente/ice, profesore/ice i ostale članove akademske zajednice, kojima je konačni cilj unapređenje obrazovanja, da nam se pridruže i svojim učešćem, razmjenom znanja, iskustava i ideja, doprinesu uspješnosti i kvalitetu foruma.

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje