Utorak, 3. Avgusta 2021.
Tuzlanski.ba logo

Najtiša sahrana Tuzle: Mladost tuzlanske ‘Kapije’ svoj smiraj našla je 29. maja, svjetla reflektora, bol i suze…

Preuzmite sliku

Sahrana ubijene omladine obavljena je ranom zorom u 4 sata ujutro, jer i nakon 25.maja Tuzla je bila intenzivno granatirana

Četiri dana nakon masakra u Tuzli, organizovana je sahrana ubijenih. Zbog konstantnog granatiranja grada u tom periodu, dženaza i ukop obavljeni su 29. maja u četiri sata ujutro.

“Nisko su bili postavljeni reflektori, samo da se vidi do visine čovjeka. Bila je pod reflektorima, jer granatiranja su bila konstantna i poslije 25. maja, pa smo se bojali da zbog masovnosti ne dođe do novog masakra”, kazao je Jasmin Imamović, gradonačelnik Tuzle.

Posljednji oproštaj od ubijene djece roditelji su morali obaviti u tišini.

“Znam da smo morali tiho doći zbog granatiranja i da mi je bilo teško da se stiskam. Htjela sam da izrazim tu svoju bol, ali mi smo se morali stisnuti”, rekla je Esma Slijepčević, čiji je sin Asim ubijen na Kapiji.

Najteži trenutak nakon masakra, za Edininog oca bila je, kako je ispričao, sama dženaza.

“Kad smo je spustili dolje u mezar, prije nego što ću početi kopanje, onda sam pomislio: ‘Bože dragi, ovdje može doći do zabune, i da meni nije dodat tabut nekog drugog.’ Onda sam ja u mezaru Edinu otkrio, pomilovao, konstatovao sam da je ona. To mi je bio najteži trenutak… Taj čin da je u mezaru pomilujem”, rekao je Ahmetašević. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje