Srijeda, 19. Januara 2022.
Tuzlanski.ba logo

Mirza Ćatibušić: Ponosni smo na prestižnu nagradu koja je pripala Narodnom pozorištu Tuzla

Preuzmite sliku

U Narodnom pozorištu Tuzla ponosni su na Grand prix koji su osvojili tokom 35. Susreta pozorišta/kazališta BiH u Brčkom sa predstavom ˝Posljednja ljubav Hasana Kaimije˝, autora Derviša Sušića i reditelja Gorana Damjanca.

˝Nakon deset godina Narodno pozorište Tuzla prošlo je selekciju za takmičenje u Brčkom. Selektor je pogledao 40 predstava iz regije i sama činjenica da smo se našli među osam njih, bila je veliki uspjeh. No, s ovom smo predstavom proglašeni prvom bh. pozorišnom kućom koja je postala ukupni pobjednik festivala. Do sada su te nagrade odnosili glumci i pozorišta iz Zagreba i Beograda, gdje se u pozorišnu umjetnost mnogo više ulaže˝, naveo je Mirza Ćatibušić, direktor Narodnog pozorišta Tuzla.

U stručnom žiriju bili su glumci Senad Bašić, Ivo Gregurević i Danica Maksimović.

Nagradu za najbolju režiju osvojio je Goran Damjanac za predstavu “Posljednja ljubav Hasana Kaimije”, dok je za najbolju mušku ulogu nagrađen je Dražen Pavlović za ulogu Budalina Tale u istoj predstavi. Također, nagrada za muziku dodijeljena je Denisu Hadžiću, a za scenografiju Hariju Ejuboviću.

Osim ovoga, i prema odluci žirija publike nagrada za najbolju predstavu u cjelini pripala je predstavi “Posljednja ljubav Hasana Kaimije”.

˝Važno je istaknuti da je predstava nagrađena i od strane žirija i od strane publike, tako da smo ovim djelom ´pomirili´ struku i kritiku. Inače , mnogo ljudi je u lijepoj atmosferi radilo na predstavi, među kojima i značajan broj mladih glumaca, sa treće i četvrte godine Akademije dramskih umjetnosti iz Tuzle. To je divno iskustvo jer su mladi učili od starijih, a stariji su dobili novu energiju˝, naveo je Ćatibušić.

Inače, nakon dugo vremena, Narodno pozorište Tuzla upravo će sa ovom predstavom, u januaru, nastupiti u Narodnom pozorištu Sarajevo.

˝Ne odmaramo. Radimo punom parom. Prošli smo i selekciju za zenički Festival bh. drame, a i druge naše predstave idu na turneje. Osim toga, u pripremi je dječiji mjuzikl, u režiji Milenka Iliktarevića˝, rekao je Ćatibušić. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje