Četvrtak, 1. Juna 2023.
Tuzlanski.ba logo

Majke sa djecom na ulici: Traže isplatu dječijeg dodatka i ne odlaze dok im se zahtjevi ne ispune (FOTO)

Preuzmite sliku

Nekoliko desetina ogorčenih majki sa djecom iz TK danas se okupilo ispred zgrade Ministarstva finansija TK, tražeći isplatu i dječijeg doplatka, a oko 13:00 sati će i pred zgradu Vlade TK, gdje će se zadržati do 16:00 sati, te pozivaju sve oszale majke da ih podrže u borbi za osnovna prava, piše Tuzlanski.ba.

Novac na računima nije isplaćen za posljednjih osam ili devet mjeseci. Predstavnice majki bile su na razgovoru kod pomoćnika ministra, koji im je, kako ističu, kazao da za sada u Budžetu TK nema novca za isplatu, te se nada da će im u narednih nekoliko dana biti isplaćen novac za samo jedan mjesec.

Dvije majke su, kako Tuzlanski.ba saznaje, otišle u zgradu Vlade TK na razgovor sa predstavnicima vlasti.

Kontaktirali smo i ministra finansija TK Jakuba Suljkanovića, koji nam je ponovio ono što je kazao i posljednji put. Novca u Budžetu TK nema, finansijska situacija je izuzetno teška i nemoguće je sada govoriti o isplati svih naknada koje se duguju.

Mizerno je i to da taj dječiji dodatak u TK iznosi tek 20 KM po djetetu mjesečno, a suvišno je i govoriti šta roditelji od toga mogu obezbijediti djeci. Pa ni to nemaju. Majke se nadaju da će i taj iznos biti povećan, a za sada samo žele ono što njihovoj djeci po Zakonu pripada.

Brojni su primjeri porodica u Tuzlanskom kantonu gdje roditelji više nemaju kome da se obrate za pomoć. Pitaju vlasti znaju li to kako je kada je frižider prazan, kada su djeca gladna, a o slatkišima je suvišno i govoriti. Ne mogu ni znati kada je bitnije razmišljanje o zadržavanju fotelje, kada iz istog Budžeta u kojem je stanje teško, redovno primaju platu i sve ostale naknade.

Majke su poručile da se neće razići dok se njihova situacija ne riješi, pa makar to značilo i provesti noć na ulici. Podršku majkama u borbi za osnovna prava pružili su Udruženje “Zemlja djece”, cijeli kolektiv Centra za socijalni rad Tuzla, kao i određeni broj građana. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje