Nedjelja, 7. Avgusta 2022.
Tuzlanski.ba logo

‘Let's Do It’ te poziva: Prijavi ilegalnu deponiju otpada!

Preuzmite sliku

Prema nezvaničnim procjenama, na području Bosne i Hercegovine nalazi se preko 10.000 ilegalnih deponija otpada.

Analize pokazuju kako ti podaci ne mogu biti precizni i potpuni obzirom da, pored konstatnog povećavanja njihovog broja, nije upostavljen zvaničan registar. S druge strane, nadležne institucije posvećuju nedovoljnu pažnju sistematskom rješavanju ovog problema, a koji predstavlja ozbiljnu prijetnju po okoliš naše zemlje. Najveći krivci za njegovo postojanje su građani, odnosno nesavjesni pojedinci, koji bezbrižno odlažu otpad na zelene površine, parkove, pored kanti predviđenih za odlaganje otpada i tako produžavaju agoniju za koji ćemo, svojim zdravljem, ceh plaćati svi mi.

Problem se neće sam riješiti! Niti jedna od ovih poražavajućih činjenica nije uspjela obeshrabriti hrabre i vrijedne volontere projekta ‘Let's Do It Tuzla’, koji u istim pronalaze snagu, volju i inspiraciju da doprinesu rješavanju problema već osmu godinu zaredom. Projekat ‘Let's Do It Bosna i Hercegovina’ dio je svjetskog pokreta ‘World Cleanup Day’ u kojem godišnje učestvuje preko 168 zemalja širom svijeta i u kome je do sada učešće uzelo više od 35.000.000 volontera.

U petak, 20. septembra 2019. godine biti će održana najmasovnija terenska volonterska akcija čišćenja ilegalnih deponija otpada širom Grada Tuzla.

‘Let's Do It Tuzla’ tim odlučio je da ove godine u proces određivanja lokacija koje će se čistiti, uključi i građane, nevladine organizacije, povjerenike mjesnih zajednica, obrazovne ustanove i sve druge zainteresovane subjekte.

Svi subjekti koji imaju saznanja o postojanju ilegalne deponije otpada ili područja zagađenog ilegalno deponovanim otpadom, mogu se obratiti ‘Let's Do It Tuzla’ timu, koji će nastojati da nakon izvršene obrade podataka, procjene tehničkih i logističkih kapaciteta i mogućnosti, a zajedno sa predlagateljem, organizuje čišćenje pomenute lokacije na dan velike terenske akcije čišćenja ilegalnih deponija otpada, 20.09 2019. godine.

Potrebno je da se putem e-maila tuzla@letsdoit.ba ili Facebook Fan stranice ‘Let's Do It Tuzla’ (www.facebook.com/letsdoit.tuzla) najkasnije do 16.09.2019. godine, dostave tačni podaci o lokaciji ilegalne deponije, zajedno sa fotografijama iste, kao i kontakt podacima predlagatelja/teljice.

Građani/ke koji/e, u svojstvu volontera/ke, žele učestvovati u terenskoj akciji čišćenja ilegalnih deponija otpada, mogu se registrovati putem on-line aplikacije: www.letsdoit.ba/registracija, dok organizovane grupe (škole, nevladine organizacije, mjesne zajednice i sl.) mogu kontaktirati Organizacioni odbor putem e-maila tuzla@letsdoit.ba ili Facebook Fan stranice te na taj način iskomunicirati učešće u akciji.

Više informacije svakako je dostupno i na info-pultovima koji će do 18.09.2019. godine biti postavljeni na Trgu Slobode, platou zgrade Avaz-Robot, ispred RK „Tuzlanka“, kao i u Bingo City Center-u. Također, u svhu promocije ekoloških vrijednosti, principa zaštite životne sredine i okoliša kao i pravilnog zbrinjavanja otpada, „Let's Do It Tuzla“ i Eko život d.o.o. Tuzla organizuju Family Day u subotu, 14.09.2019. godine od 12h na Trgu Slobode.

„Problem ilegalnog deponovanja otpada problem je svih nas, cijelog čovječanstva, zbog toga se svi mi, zajedničnim snagama, moramo boriti s ciljem njegovog rješavanja! Pridruži nam se i ti, budi dio najveće ekološke akcije koja naš grad i našu zemlju želi učiniti boljim i ljepšim mjestom za život“, stoji u saopštenju „Let's Do It Tuzla“ tima.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje