Subota, 25. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Izlagači zadovoljni, budući studenti informisani: U Tuzli završen 3. Sajam visokog obrazovanja

Preuzmite sliku

Sajam visokog obrazovanja, koji je u Tuzli u protekla dva dana okupio značajan broj javnih i privatnih univerziteta, visokih škola i obrazovnih institucija iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Slovenije, danas je završen.

Izlagači, koji su maturantima i budućim studentima svojim prezentacijama pokušali dati kvalitetne dogovore na pitanje: Šta, kako i gdje studirati?, mogu biti zadovoljni onim što im je ovaj sajamski događaj ponudio.

-Želim pohvaliti organizatore na relizaciji sajma, koji je i pored nešto kasnijeg termina održavanja, ipak ispunio naša očekivanja, posebno drugog dana sajma kada je bila znatno bolja posjeta. Ono što nas sve treba zabrinuti je evidentna melanholija i apatija u koja je zahvatila mlade ljude u našoj državi, ali to nam ujedno treba biti i motiv da to stanje popravimo, da mlade ljude animiramo, da im otvorimo mogućnosti kvalitetnog obrazovanja i zaposlenja na ovim prostorima. AUBiH svojim načinom rada i kvalitetom obrazovanja, te akreditacijom diploma pored BiH u SAD i Turskoj, mladim ljudima nudi sve ono im treba kako bi bili sigurni u bolju budućnost – rekao nam je prof. dr. Mirsad Đonlagić, rektor Američkog univerziteta u BiH i jedan od inicijatora ovog sajamskog događaja.

Ove godine Sajam visokog obrazovanja u Tuzli bio je i međunarodnog karaktera. Učesnici iz Hrvatske i Slovenije, pored primarnog kontakta sa potencijalnim studentima ističu uspostavljenu saradnju sa domaćim visoškolskim ustanovama iz BiH, koja je dogovorena upravo na ovom Sajmu.

-Veleučilište u Slavonskom Brodu je relativno mlada visokoškolska ustanova, koja od svog osnivanja 2006. godine teži ka internacionalizaciji svojih programa, a ovaj sajam smo prepoznali kao kvalitetan način da to što radimo predstavimo na ovdašnjem tržištu. Iz Tuzle nosimo lijepe utiske o gradu i ljudima, ali i konkretne poslovne dogovore koji se odnose na realizaciju EU projekata u oblasti obrazovanja čiji smo dio već duži period. Posebnu pažnju smo posvetili prezentaciji programa poljoprivrede i strojarstva, što su deficitarna zanimanja kod nas i dobra prilika za buduće studente – istakao je Hrvoje Sivrić, prodekan za razvoj i stručni rad Veleučilišta u Slavonskom Brodu, koje je upravo na ovom sajmu potpisalo ugovor o saradnji i studijskoj razmjeni sa Visokom školom FINra iz Tuzle.

Veliko interesovanje posjetitelja privukao je i Univerzitet u Novoj Gorici iz Slovenije, koji je već poznat brojnim studentima iz Bosne i Hercegovine.

-Najmlađi smo javni univerzitet u Sloveniji i trenutno imamo upisanih 500 studenata od kojih je polovina stranih studenata, a veliki dio je upravo iz Bosne i Hercegovine. Pored kvalitetnih programa studentima je zanimljiva pogodnost besplatnih studija koji su rezultat međudržavnog sporazuma Slovenije i BiH, zatim posebni uslovi za sportiste, te subvencija smještaja i prijevoza i mogućnost studentskog zapošljavanja – istakla je Veronika Piccinini, predstavnica Univerziteta u Novoj Gorici.

Sajam visokog obrazovanja, koji je bio smješten u izlagačkim paviljonima Hotela Tuzla, uspješno je organizovao Tuzlanski sajam uz pokroviteljstvo Ministarstva obrazovanja i nauke Tuzlanskog kantona.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje