Subota, 23. Oktobra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Interaktivni događaj o POPs materijama danas održan u Tuzli

Preuzmite sliku

Interaktivni događaj Što baciš uz vodu, naći ćeš niz vodu održan je danas na Trgu slobode u Tuzli, na kojem su građani uz edukativne sadržaje informisani o postojanim organskim zagađujućim materijama (POPs) i o načinima njihovog adekvatnog odlaganja.

Na fotografijama postavljenim na interaktivnu magnetnu ploču i putem odgovora na digitalni kviz, posjetioci događaja su prepoznavali industrijske hemikalije i njihov otpad u kojem se POPs materije mogu pronaći poput određenih pesticida, sastojaka u vatrogasnoj pjeni, matičnim pločama, plastici, i drugim proizvodima te i razgovarali o načinima odlaganja koji neće ugroziti životnu sredinu.

Upravo nepropisno odlaganja kao što je spaljivanje ili prosipanje u zemlju ili vodu je ono što čini POPs materije opasnim za životnu sredinu.

Mirnesa Bajramović ispred projekta koji finansira Švedska, a realizuje UNDP objasnila je da je upotreba POPs materija zabranjena ili ograničena na osnovu Štokholmske konvencije o POPs materijama koju je Bosna i Hercegovina ratifikovala. Sa predstavnicima projekta i ekspertima za zaštitu okoliša i upravljanje postojanim organskim zagađujućim materijama (POPs) prisutni su razgovarali o načinima odlaganja ovih postojanih organskih štetnih materija koje predstavljaju ozbiljnu prijetnju okolišu, jer zagađuju zemlju, zrak i vodu na dugi vremenski period.

„Ova tema bi se trebala više tretirati u javnom prostoru. Današnji događaj je na pravi način kroz interakciju s građanima, zabavu i uz sudjelovanje eksperta pokazao šta je potrebno znati kada odlažemo ovaj otpad“- mišljenja je Anita, građanka Tuzle.

Naredni edukativni događaj planiran je 02. oktobra u Mostaru, a oba se organizuju u okviru četverogodišnjeg projekta Okolinski prihvatljivo upravljanje postojanim organskim zagađujućim materijama (POPs) u industrijskom i sektoru upravljanja opasnim otpadom u Bosni i Hercegovini koji finansira Švedska, a provodi Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) u saradnji sa partnerima Ministarstvom vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, Federalnim ministarstvom okoliša i turizma, te Ministarstvom prostornog uređenja, građevinarstva i ekologije Republike Srpske.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,