Srijeda, 22. Maj 2019.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Gradsku upravu Tuzle gađao jajima, pa dobio uslovnu kaznu

Kupci nekretnina iz zgrade “15. maj” u Tuzli, njh desetak, dobili su prekršajne prijave zbog protesta koje su organizirali unazad nekoliko mjeseci. Pred Prekršajnim odjeljenjem Općinskog suda Tuzla danas se pojavio prvi od prijavljenih kupaca Himzo Jusufović koji je dobio uvjetnu kaznu.

Ogorčeni građani čekaju da se okonča izgradnja zgrade na kojoj radovi traju od 2007. godine. U posljednjih šest mjeseci intezivirali su proteste, kojima traže okončanje svoje agonije i useljenje u stanove. Između ostalog, tokom jednog protesta Gradsku upravu u Tuzli zasuli su jajima, a pokušali su položiti i vijenac ispred sjedišta tuzlanskog SDP-a, u čast socijaldemokratije, koja je, kako su tada rekli, umrla u Tuzli. Tada je uhapšen i jedan od demonstranata koji je nosio vijenac.

“Ja sam dobio prijavu zbog bacanja jaja na Gradsku upravu Tuzla. Na ročištu sam opisao sve ono što se nama događalo u posljednjih desetak godina oko zgrade ‘15. maj’. Prihvatio sam tu činjenicu da sam bacao jaja i mislim da je sud bio korektan. Dobio sam kaznu 20 maraka, odnosno moram platiti sudske troškove u tom iznosu, a kažnjen sam uvjetno”, kaže za Faktor Himzo Jusufović.

On dodaje da je prvobitna kazna iznosila 150 KM i da zbog toga smatra da je dosadašnji postupak suda korektan.

“Moj cilj je danas bio da se oslobodim krivnje, jer mislim da nisam kriv. Moj postupak je opravdan, jer mislim da drugačije ne bi ništa postigli. Ne ponosim se onim što sam uradio, jer ja sam pošten građanin, ali mislim da bi to uradio svako na mom mjestu. Išli smo na to da ne nanesemo nikakvu štetu, to bacanje jaja je bio naš demokratski pokušaj da skrenemo pažnju na naše probleme. Mi smo pošteni građani, branili smo ovu državu u ratu… Konkretno ja, rođen sam u ovom gradu i možda ga više volim nego Jasmin Imamović. Tu sam završio školu, radio, uplatio sam državi milione maraka poreza kao privrednik, čist sam kao suza. Kupio sam stan sa 50 godina, sada imam 62 i otišao sam u penziju, a još nemam taj stan koji sam platio”, ispričao je Himzo Jusufović.

Mirsad Šuvalić, predsjednik Udruženja građana “15. maj”, koje okuplja kupce, rekao je da nije zadovoljan uvjetnom kaznom koju je dobio Jusufović.

“Mi trebamo biti oslobođeni, jer nismo krivi. Mi smo žrtve. Godinama čekamo na stanove koje smo platitili, a sada od nas prave krivce zbog naših opravdanih protesta. Nismo ništa loše uradili i uvjetna kazna je nepravedna. Interesantno je da su svi kupci za različite proteste sve prijave dobili u toku od tri dana. Mislim da je cilj svega da se ovi protesti rasture”, rekao je Šuvalić.

Inače, prije nekoliko dana vanjske radove na zgradi “15. maj” preuzela je nova firma, tuzlanska kompanija “Tom Cat”, a uporedo će biti rađeni priključci za komunalije. Ostaje da se nađu izvođači unutrašnjih radova, da bi zgrada, koja je trebala biti završena 2009. godine, konačno bila spremna za useljenje. (Faktor.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje