Nedjelja, 7. Avgusta 2022.
Tuzlanski.ba logo

Građanski blok o formiranju Vlade TK: SDP-u šest ministarskih pozicija, ostale raspoređuju četiri stranke

Preuzmite sliku

U postorijama SDP-a u Tuzli u toku je sastanak građanskog bloka na kojem se odlučuje o raspodjeli pozicija u Vladi Tuzlanskog kantona.

Dosad je dogovoreno da SDP-u pripadne šest ministarstava i funkcija premijera Tuzlanskog kantona. Ostalih šest ministarstava će podijeliti SBB, DF, Nša stranka i Stranka za BiH.

“Dosad je dogovoreno da SDP-u pripadne premijerska pozicija, Ministarstvo finansija, unutrašnjih poslova i poljoprivrede, dok je Ministarstvo sporta i mladih još uvijek u fazi pregovora. Sada četiri politička subjekta trebaju rasporediti šest ministarstava, a zastali smo na jednom ili dva mjesta”, izjavio je na konferenciji za medije Enver Bijedić, predsjednik Kantonalnog odobora SDP-a, naglasivši da bi ime mandatara za sastav Vlade Tuzlanskog kantona moglo biti poznato u toku iduće sedmice.

“Riječ je o veoma kvalitetnim imenima koji bi mogli biti mandatari za sastav Vlade FBiH, Vijeća ministara…”, dodao je Bijedić.

Kroz dosadašnji tok sastanka raspoređena su i mjesta za rukovodstvo Skupštine TK.

“U rukovodstvu Skupštine TK mjesto iz reda Bošnjačkog naroda pripast će DF-u, Hrvatskog SDP-u, kao i iz reda Srpskog naroda”, precizirao je Bijedić.

Prema kvoti Centralne izborne komisije BiH, u Dom naroda Federalnog parlamenta iz Skupštine TK odlaze tri Bošnjaka, dva predstavnika Srpskog naroda, jedan predstavnik Hrvatskog naroda i dva predstavnika iz reda ostalih.

“Iz reda Bošnjačkog naroda jedan ide iz SDA, jedan iz PDA i jedan iz SDP-a. Dva predstavnika iz reda Srpskog naroda idu iz SDP-a, a iz reda Hrvatskog naroda predstvnik DF-a. Kada govorimo o ostalim, jedan je iz Naše stranke, a drugi iz DF-a”, izjavio je Bijedić.

Osvrnuvši se na izbor rukovodstva Skupštine TK koji bi mogao kočiti SDA i PDA, jer imaju većinu u Klubu Bošnjaka, Bijedić je rekao da je sporan pravilnik ovog kluba. Prema tome, otvorena je moguzćnost da izbor Bošnjaka u rukovodstvo Skupštine TK završi i na Ustavnom sudu Federacije BiH. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje