Subota, 2. Decembra 2023.
Tuzlanski.ba logo

Grad Tuzla za pet godina investirao 3,3 miliona KM u opremanje struktura civilne zaštite

Preuzmite sliku

U prostorijama Gradske uprave Tuzla, u petak je održana je šesta redovna sjednica Gradskog štaba civilne zaštite Tuzla, kojom je predsjedavao komandant Gradskog štaba civilne zaštite, Zijad Lugavić.

Na sjednici su razmatrane Informacija o organizovanosti, popuni i opremljenosti struktura civilne zaštite Grada Tuzle i Informacija o procjeni štete uzrokovane olujnim nevremenom, jakim vjetrom i kišnim padavinama na području grada Tuzle, u julu 2023.godine.

Opremanje struktura zaštite i spašavanja predstavlja ključnu razvojnu komponentu sistema zaštite i spašavanja

Informacija o organizovanosti, popuni i opremljenosti struktura civilne zaštite Grada Tuzle, uključivala je analizu okvirnih ličnih i materijalnih formacija štabova, jedinica, povjerenika civilne zaštite, te službi zaštite i spašavanja. Grad Tuzla kontinuirano jača kapacitete operativnih snaga i ulaže značajna sredstva za nabavku materijalno tehničkih sredstava i opreme. U proteklih pet godina (2017-2022), Grad Tuzla je investirao ukupno 3.360.489,07 KM u opremanje struktura civilne zaštite. Ovo čini 62,5% ukupno utrošenih sredstava u petnaestogodišnjem periodu (od 2007. do 2022. godine) što ukazuje na visok nivo opremljenosti struktura zaštite i spašavanja, prilagođavajući se raspoloživim sredstvima za ove namjene.

S obzirom na činjenicu da su “Okvirne lične i materijalne formacije štabova, jedinica i povjerenika civilne zaštite i službi zaštite i spašavanja” donesene prije 16 godina, Grad Tuzla je prepoznao  neophodnost donošenja novog dokumenta, te će uputiti nadležnima inicijativu za izmjene, radi usklađivanja sa sadašnjim mjerama, što bi dalo osnovu za utvrđivanje materijalno-tehničkih sredstava i opreme potrebnih za efikasno obavljanje svih poslova iz nadležnosti struktura civilne zaštite. Time bi došlo do pravilnog funkcionisanja i unapređenja sistema u skladu sa potrebama i promjenama.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje