Srijeda, 22. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Girls’ Day okupio preko 250 djevojaka u Tuzli

Preuzmite sliku

Više od 250 djevojaka i djevojčica uzelo je učešće na današnjoj manifestaciji Girls’ Day u Tuzli.

Ovaj skup prenosa znanja podržan je od Ministarstva privrede Tuzlanskog kantona, Grada Tuzla i USAID projekta “Diaspora Invest”, a nastao je uspješnom saradnjom između Fondacije za Inovacije, tehnologiju i transfer znanja, DKR Njemačkog Centra za Robotiku i BH Futures Fondacije.

Cilj ovog događaja je podstaći interes i entuzijazam među mladim ženama za STEM karijere, inspirirajući ih da istraže mogućnosti u oblastima automatizacije, robotike i nauke.

Dijelom ovog događaja bile su i DiaWorks radionice sa uspješnim ženama-istraživačicama porijeklom iz BiH koje su ispričale više o svom putu.

U okviru ovog segmenta, sa učesnicama su razgovarale Sara Vanovac, koja trenutno pohađa doktorske studije fizike na California Institute of Technology; te Ida Fazlić, trenutno na doktorskom studiju nauke o baštini na Univerzitetu u Amsterdamu.

– USAID je prepoznaje ovakve događaje kao priliku da sa lokalnom zajednicu pomaže prilike da prenosimo znanje iz dijaspore, gdje podstičemo mlade na obrazovanje, razmjenu znanja i učenje. Zato smo danas u Tuzli – poručuju iz USAID projekta “Diaspora Invest”.

Pored ovih sesija, o radu u IT sektoru, govorile su Valerija Ereš iz kompanije ZenDev i Azra Aljić iz kompanije HTEC.

– Ovo je bila izvrsna prilika da djevojkama i djevojčicama DKR i cijeli tim približe STEM i sve prilike koje mogu iskoristiti. Priče žena koje su napravile uspjeh njihova su vodilja – zaključili su iz USAID-a. (FENA)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,