Petak, 30. Septembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

FOTO: Gusti oblak dima iznad Termoelektrane izgleda zastrašujuće!

te-tuzla-dim
Preuzmite sliku

Gusti oblak dima iznad Termoeletrane Tuzla

\"te-tuzla-dim\"Pored crnih oblaka iz kojih smo željno čekali koju kap kiše, jučer se iznad Termoelektrane Tuzla nadvio i oblak koji svojom pojavom nimalo nije prijatan za oči. Oblak gustog dima iznad TE Tuzla.

U proteklih deset godina izvršeno je revitaliziranje blokova 4 i 5 te se na taj način smanjila produkcija azotnih oksida, ali obzirom da je životni vijek pojedinih blokova do 2024., za Elektroprivredu BiH uvođenje odsumporavanja na pojedinim blokovima nije prioritet.

Navodno se raspolagalo i sa elektrofilterskim postrojenjima za efikasno odvajanje letećeg pepela, međutim fotografija koju vam donosimo nije nimalo ohrabrujuća kada je u pitanju smanjenje zagađenja iz TE Tuzla. U produktima sagorijevanja uglja, u odnosu na druga fosilna goriva, prisutan je najveći sadržaj ugljendioksida.

\"te-zagadjenje-dim\"

Već smo pisali da Elektroprivreda BiH pravosnažnom presudom kantonalnog suda u Tuzli Tuzlanskom kantonu mora isplatiti sedam miliona i 105 hiljada KM kao naknadu za zagađenje zraka iz TE Tuzla od 2002. do 2006. godine.

Međutim, poučeni ranijim iskustvima građani koji su najviše izloženi konstantnim trovanjem iz TE Tuzla neće imati mnogo koristi od navedene odštete ukoliko se ona ikada i isplati.

Tuzlanski.ba

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: