Petak, 18. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Fondacija tuzlanske zajednice jedan od partnera u programu ‘Snaga lokalnog’

Preuzmite sliku

Fondacija tuzlanske zajednice (FTZ) danas je u Tuzli predstavila projekt “Naša zajednica je naša odgovornost” koji realizuje u okviru petogodišnjeg programa “Snaga lokalnog” u partnerstvu sa USAID-om.

Izvršna direktorica Fondacije Jasna Grebović Jašarević istakla je da je cilj programa osnažiti lokalne organizacije i lokalne inicijative koje zbližavaju građane i potiču ih na samoorganizovanje, participaciju i inkluzivnost u rješavanju konkretnih problema u svojim lokalnim zajednicama, naseljima, gradovima i cijeloj državi.

– Na ovaj način, i kroz razvoj filantropije u BiH, program želi osnažiti mehanizme koji imaju potencijal da podstaknu samopomoć, samostalnost i samoodrživost građanskih inicijativa koje doprinose lokalnom razvoju – rekla je Grebović Jašarević.

Menadžer za razvoj programa Fondacije Ismet Sokoljanin smatra da je projekt “Naša zajednica je naša odgovornost” koji će Fondacija u naredne četiri godine u saradnji sa Mrežom aktivnih zajednica (MAZ) provoditi na području cijelog Tuzlanskog kantona prilika za osnaženje svih aktera u zajednicama tog kantona.

– Projektom ćemo pružiti priliku zajednicama, organizacijama, formalnim i neformalnim grupama i pojedincima u TK da samostalno definiraju, predlažu i implementiraju rješenja na lokalnom nivou mobilizirajući lokalne resurse. Dat ćemo podršku za građanske inicijative, ideje mladih i startupe – pojasnio je Sokoljanin.

Od osnivanja 2003. do danas, FTZ je kroz svoje aktivnosti distribuirala više od 1.000 malih grantova u vrijednosti od skoro dva miliona KM. Inicijative je implementiralo više od 30.000 građana, a korist od sufinansiranih projekata je imalo više od 100.000 ljudi.

Projektom “Naša zajednica je naša odgovornost”, Fondacija će imati priliku da nastavi raditi na promjenama i sa aktivnim građanima bude dijelom borbe za bolju budućnost, saopćeno je iz te organizacije. (Fena)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje