Srijeda, 20. Februar 2019.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Doktori u TK prekidaju štrajk i povlače potpisane otkaze

Doktori medicine i stomatologije u ponedjeljak će u zdravstvenim ustanovama u Tuzlanskom kantonu prekinuti generalni štrajk, a povući će i ranije potpisane otkaze.

Ovo je odlučeno nakon sastanka sa predstavnicima Vlade TK i članovima Skupštine ovog kantona, a na kojem je dogovoreno da se u narednim periodu crpi reprezentativnost sindikata s federalnog nivoa.

  • Ministar zdravstva TK Bahrudin Hadžiefendić rekao je da će u narednom periodu doktori medicine i stomatologije dobiti kolektivni ugovor koji će biti potpisan sa predsjednikom Saveza strukovnih sindikata doktora medicine i stomatologije FBiH, jer je u ovom trenutku to jedino prelazno rješenje.

    “Ovo prelazno rješenje će trajati dok se ne riješe dvije presude Kantonalnog suda u Tuzli i apelacije koja je pokrenuta pred Vrhovnim sudom FBiH, a vezano za reprezentativnost Strukovnog sindikata doktora medicine i stomatologije TK”, naglasio je Hadžiefendić.

    Predsjednik Štrajkačkog odbora Strukovnog sindikata doktora medicine i stomatologije TK Admir Suljić potvrdio je da ljekari u ponedjeljak prekidaju generalni štrajk i povlače ranije potpisane otkaze.

  • “Naša borba još uvijek nije završena, ali smo zadovoljni današnjim ishodom sastanka. Samo želimo da nam se prizna reprezentativnost u ovom kantonu i da dobijemo kolektivni ugovor koji će regulisati naš radno-pravni status”, poručio je Suljić.

    Današnji dogovor u vidu zaključaka usvojit će Skupština TK na hitnoj sjednici koja je u toku. (Tuzlanski.ba)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje