Srijeda, 20. Oktobra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Do petka besplatni dermatološki pregledi u Tuzli (FOTO)

Preuzmite sliku

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, svake godine skoro tri miliona ljudi širom svijeta oboli od melanoma ili drugog malignog tumora kože. Nažalost, veliki broj njih otkrije se tek u odmaklom stadiju. Prema preporukama dermatologa za redovnu kontrolu stanja kože dovoljan je jedan pregled godišnje.

Upravo s ciljem informisanja javnosti o pravilnoj zaštiti od sunca, adekvatnom korištenju sredstava za zaštitu te značaju prevencije, pregleda i rane detekcije sumnjivih promjena na koži, već osmu godinu zaredom kompanija “dm” sprovodi kampanju besplatnih dermatoloških pregleda, edukacije i savjetovanja. Ove godine, pod motom “Za bezbrižno ljeto”, kampanja se realizuje u četiri bh. grada: Banjoj Luci, Mostaru, Tuzli i Sarajevu.

Nakon Banje Luke i Mostara, gdje je za deset dana u posebno opremljenoj “dm” ljetnoj kućici besplatne dermatološke preglede i savjetovanja obavilo 630 građana, “dm” ljetna kućica stigla je i u Tuzlu. Građani su pozvani da dođu do Trga slobode gdje je “dm” ljetna kućica smještena i do kraja sedmice, tačnije do 16. avgusta, obave besplatne preglede.

– Želja nam je animirati što veći broj građana da iskoriste priliku za besplatne dermatološke preglede i utvrde zdravstveni status svoje kože kao i upoznati ih s mogućnostima bezbrižnog uživanja na suncu uz pravilnu zaštitu – izjavila je Admira Isaković, voditeljica Nabave i Marketinga kompanije “dm”.

Kako bi se izbjegao period najjačeg sunca, preglede dermatoskopom i savjetovanja će u dva termina: jutarnjem od 8:30 do 10:30 sati, te u popodnevnom, od 17:30 do 20:30 sati, obavljati prof.dr. Nermina Hadžigrahić, specijalistkinja dermatovenerologije.

– Redovni godišnji dermatološki pregledi morali bi biti obavezni za svaku osobu, s posebnim naglaskom na rizične skupine stanovništva kao što su osobe svijetle kože, kose i očiju, sa velikim brojem mladeža te one koji u porodičnoj anamnezi imaju tumore kože. Koža je organ lako dostupan pregledu, a pregled je veoma značajan i nezaobilazan dio prevencije tumora kože – izjavila je prof.dr. Nermina Hadžigrahić.

Osim pregleda dermatoskopom i utvrđivanja općeg stanja kao i tipa kože, građani će putem besplatnih edukativnih materijala imati priliku saznati korisne informacije o tome kako kožu pravilno zaštititi te testirati Sundance proizvode za zaštitu od sunca kao i proizvode za njegu kože nakon sunčanja.

Nakon Tuzle, dm ljetna kućica seli u Sarajevo, gdje će u periodu od 19. avgusta do 23. avgusta u Velikom parku preko puta BBI centra građani moći obaviti besplatne dermatološke preglede. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje