Četvrtak, 24. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Budžet Tuzlanskog kantona za 2018. u javnoj raspravi

Preuzmite sliku

Premijer Tuzlanskog kantona Bego Gutić okupio je danas predstavnike političkih partija kojima je prezentirao Nacrt budžeta TK i težnje kantonalne vlade te saslušao prijedloge partija i pozicije i opozicije, a što je prvi put da se o nacrtu kantonalnog budžeta raspravlja na taj način.

“Budžet kantona je dokument svih građana Tuzlanskog kantona i kroz njega nastojimo zadovoljiti što više interesa koje građani imaju. Do ove godine bavili smo se stabilizacijom finansijskih i drugih prilika u kantonu, tako da nam restrikcije koje smo postavili i budžetska disciplina, nisu dopuštali nimalo slobode. Ove godine u cilju što kvalitetnije pripreme budžeta za 2018. godinu, odlučili smo se i na javnu raspravu u trajanju od 30 dana” rekao je premijer Gutić.

Ovim načinom cilj je svim političkim subjektima u TK prezentirati trenutno stanje, ciljeve koje je Vlada postavila za narednu godinu, te finansijski okvir za realizaciju tih ciljeva, saopćeno je iz Press službe Vlade TK-a.

Predstavnici Socijaldemokratske partije, Narodne stranke radom za boljitak i Stranke za BiH izrazili su zadovoljstvo da se na ovakav način razgovara o dokumentu budžeta.

“Animiranjem političkih subjekata želimo pokazati da je ovo budžet svih nas, primiti određene prijedloge i sugestije, te sagledati način kako one dobre prijedloge ugraditi u dokument budžeta”, rekao je premijer Gutić.

Zaključio je da će Vlada prikupiti i analizirati sve prijedloge i sugestije koji pristignu u javnoj raspravi, te da će Skupštini dostaviti prijedlog budžeta kako bi ovaj dokument mogao biti razmatran na posljednjoj ovogodišnjoj sjednici Skupštine TK-a.

Usvajanjem budžeta za narednu godinu prije isteka tekuće, TK dat će svoj doprinos u ispunjavanju uslova koje BiH ima za dobivanje kandidatskog statusa za pristupanje Europskoj uniji.

Osim premijera u ime Vlade sastancima su prisustvovali i ministri finansija i unutrašnjih poslova Jakub Suljkanović i Husein Topčagić, dok su u ime klubova poslanika to bili Dževad Hadžić, Slađan Ilić, Nedžad Šečić u ime SDP-a BiH, Asmir Hasić u ime Stranke za BiH i Izet Jajičević u ime Narodne stranke radom za boljitak.

U narednim danima bit će upriličeni sastanci i s predstavnicima drugih klubova poslanika u Skupštini TK.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,