Ponedjeljak, 24. Januara 2022.
Tuzlanski.ba logo

Brdo džamija u Tuzli nakon rekonstrukcije zasjala punim sjajem (VIDEO/FOTO)

Preuzmite sliku

Brdo džamija u Tuzli izgrađena je prije više od 400 godina, a nakon rekonstrukcije zasjala je punim sjajem. Vjernicima će svoja vrata otvoriti sutra, kada će biti upriličeno klanjanje džuma-namaza u rekonstruisanom objektu.

Donedavno je ovom vjerskom objektu koji je smješten u srcu Tuzle prjetilo potpuno urušavanje, zbog čega je bilo neophodno izvršiti cjelokupnu rekonstrukciju.

Zahvaljujući sredstvima donatora, građana i Medžlisa Islamske zajednice u Tuzli obezbijeđeno je 100.000 konvertibilnih maraka, a koliko je i koštala cjelokupna rekonstrukcija.

Brdo džamija nalazi se u tuzlanskom naselju Donje brdo i jedna je od tri džamije na području ovog grada na kojoj je munara u cijelosti izađena od drveta.

Imam Brdo džamije Husein ef. Resić u razgovoru za Tuzlanski.ba je kazao da je rekonstrukcija ovog vjerskog objekta počela u septembru ove godine, a podrazumijevala je cjelokupno uređenje munare, krova i svih pratećih elemenata s vanjske i unutrašnje strane.

Zbog svega toga, naveo je ef. Rešić, radovi su s ranije 50.000 KM duplo uvećani te je u konačnici utrošeno 100.000 maraka.

Svi radovi su obavljeni pod nadzorom nadležnih, jer ovaj objekt nije smio izgubiti svoj autentični izgled, a za izvođača radova izabrana je kompanija Priz gradnja.

Brdo džamija za sve vjernike vrata će otvoriti sutra klanjanjem džuma-namaza, a svečanost povodom otvorenja rekonstruisane građevine planirana je za 16. decembar ove godine. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje