Nedjelja, 4. Decembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Ambasadorica Njemačke posjetila Tuzlu

imamovic-ambasadorica-njemacla
Preuzmite sliku

Načelnik Općine Tuzla, sa saradnicima, susreo se danas, 13. 08. 2012. godine, sa ambasadoricom Savezne Republike Njemačke u BiH , Nj.E. Ulrike Mariom Knotz.

\"imamovic-ambasadorica-njemacla\"Ovo je bila druga posjeta NJ. E. ambasadorice Knotz Tuzli, i prilika da sa načelnikom Općine Tuzla razgovara o aktuelnim izazovima, politici, kao i o razvoju Tuzle u oblasti energetskoj efikasnosti.

Nj.E. ambasadorica Knotz smatra da Tuzla ima veliki potencijal i da je Tuzla grad energetske efikasnosti, što je ujedno i jedna od glavnih tačaka saradnje sa BiH.

˝Mi imamo posebne odnose sa Tuzlom. Ovdje smo angažovani u raznim oblastima. Posebno nas zanima energetska efikasnost i nama je drago što načelnik Imamović tu tačku posebno podvlači. Štediti energiju znači poboljšati kvalitet građana i ujedno i štediti na budžetu. Nadalje, u Tuzli imamo firmu XELA (YTONG) koja proizvodi građevinski materijal koji je energetski štedljiv i donosi uštede. XELA je jedna od većih investicija u BiH i sama činjenica da je ova firma odabrala Tuzlu, govori samo za sebe i sigurno dokazuje i kakav potencijal ima ovaj grad.\”

Nj.E. ambasadorica Knotz također je istakla saradnju SR Njemačke sa ICMP-om, čije sjedište se nalazi u Tuzli i čiji rad Vlada SR Njemačke u velikoj mjeri podržava. Prema riječima ambasadorice Knotz, rad ICMP-a je jako važan za analizu prošlosti i pomirenje u budućnosti.

\"imamovic-ambasadorica-njemacke\"

Načelnik Imamović izrazio je zahvalnost Vladi SR Njemačke na korektnom odnosu prema Bosni i Hercegovini.

˝Mi kao grad, i naše pogrebno preduzeće, prihvatili smo se velike odgovornosti. Radimo posao za koji je nadležna država i to ne bi smo mogli bez podrške prijatelja iz Njemačke. Ovom Centru je doznačeno pola miliona dolara, a kako bismo mogli raditi ovaj izuzetno važan posao za prošlost, sadašnjost, al i budućnost cijele regije. Ne postoje okolnosti koje ne možete shvatiti kao izazov i to učimo od prijateljske SR Njemačke, koja nas je u posljednje dvije decenije veoma zadužila\”.

Na kraju današnjeg susreta sa načelnikom Općine Tuzla, NJ.E. ambasadorica Ulrike Maria Knotz zaželjela je gradu Tuzli i građanima Tuzle mnogo uspjeha u budućem razvoju.

Tuzlanski.ba

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: