Ponedjeljak, 25. Mart 2019.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Naučnici osmislili senzor na zubu koji bilježi unos hrane

Naučnici sa Univerziteta Tuft (Boston) osmislili su neobičan senzor uz pomoć kojeg će ljudi moći bilježiti unos hrane i pića tokom dana. On će se postaviti direktno na zub i biće spojen s mobilnim uređajem korisnika. Bilježiće unos šećera, soli i alkohola, prenose mediji. 

Stručnjaci vjeruju da će ovaj senzor pomoći ljudima da bolje kontrolišu svoju prehranu i unos hranjivih, odnosno štetnih tvari. On bi se mogao koristiti za očuvanje zdravlja zubi i iz sline provjeravati cjelokupno stanje organizma.

Budući da ima male dimenzije 2×2 mm, ovaj senzor neće uzrokovati poteškoće kao što je bio slučaj sa sličnim uređajima.

Senzor se sastoji od tri sloja, a središnji dio upija nutrijente i hemijske spojeve iz hrane zbog kojih se mijenjaju njegova električna svojstva. U vanjskim slojevima se nalaze dva zlatna prstena u obliku kvadra i oni služe kao svojevrsne antene. Oni upijaju i prenose određeni spektar i intenzitet radio talasa.

Ti talasi bežičnim putem stižu do mobilnog uređaja. Korisnici mogu istog trenutka vidjeti visinu unosa određene hrane jer dolazi do promjena u senzoru zbog reakcije na hemijske supstance iz alkohola ili soli.

Stručnjaci takođe naglašavaju kako ovom uređaju nisu potrebne nikakve žice i ne treba ga redovno mijenjati.

Za sada, senzor se može nositi samo dva dana, ali oni se nadaju kako bi se u budućnosti njegovo trajanje moglo produžiti. Senzor bi se mogao postaviti i na druge dijelove tijela i ponovno programirati da otkrije druge vrste hemijskih spojeva. (Fena)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,