Petak, 22. Juni 2018.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Na današnji dan: Rođeni Safet Isović i Elvis Presley

Među historijskim događajima koji su se dogodili na današnji dan, izdvajamo:

1324. – Preminuo italijanski istraživač Marco Polo, najpoznatiji evropski srednjovjekovni putnik. Od 14. stoljeća Polov putopis poslužio je kao podloga za geografske karte Azije, a bogatstvo i egzotičnost opisanoga svijeta poticali su pustolove pomorskih zemalja i gradova (Portugala, Španije, Genove) da traže pomorske putove u zemlje Dalekog istoka.

1537. – Osnovana Gazi Husrev-begova medresa u Sarajevu. Zgrada Gazi Husrev-begove medrese osmišljena je kao polivalentan i reprezentativan objekat u kome je centralno mjesto dato prostoru za nastavu (dershana), a nizovima krilnih prostorija namijenjen rezidencijalni karakter.

1642. – Preminuo italijanski astronom, fizičar i matematičar Galileo Galilei, čija su istraživanja postavila temelje modernoj mehanici i fizici. Nakon završenih medicinskih studija, posvetio se proučavanju geometrije i Arhimedovih djela te postao jedan od najvećih fizičara i astronoma. Prvo kompletno izdanje Galileijevih djela izdano je u Firenci (1842–56) u 16 svezaka.

1679. – Francuski istraživač Rene-Robert Cavelier sieur de La Salle otkrio vodopade Nijagare.

1926. – Abdul Aziz ibn Saud postao kralj Hejaza, a naziv zemlje promijenjen je u Saudijska Arabija.

1935. – Rođen američki muzičar Elvis Aaron Presley “kralj rocka”. Presley je postao simbolom svjetske pop muzike, ali i popularne kulture druge polovice 20. stoljeća.

1936. – Rođen jedan od najboljih izvođača sevdalinke, Safet Isović. Poznat je po pjesmama ”Moj dilbere”, ”Zmaj od Bosne”, ”Put putuje Latif-aga” i mnogim drugim. Preminuo je 2. septembra 2007. godine.

1942. – Rođen Stephen Hawking, engleski fizičar. Reputaciju jednog od vodećih svjetskih naučnika 20. stoljeća stekao je nakon objavljivanja knjige o porijeklu svemira “Kratka historija vremena: Od Velikog praska do crnih rupa” (A Brief History of Time: From the Big Bang to Black Holes) (1988).

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje