Petak, 26. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Kako je depresija uništila veliku karijeru

Preuzmite sliku

Krajem devedesetih godina profesionalnim fudbalom je počeo da se bavi igrač koji je mogao imati jednu od najblistavnijih karijere.

Međutim, nije – ovo je priča o čovjeku kojem je jedna povreda uništila karijeru, zbog koje se dugo borio sa depresijom, a bio je i na ivici suicida.

Sve to za vrijeme boravka u Bayernu iz Minhena – snu vakog njemačkog fudbalera koji se nada da će biti udarna igla bavarskog giganta i okosnica reprezentacije Njemačke.

On se zove Sebastian Deisler, a nakon omladinske karijere koju je proveo u Tumringenu, Stettenu, Lorachu i Moenchengladbachu, Deisler je i potpisao za ovaj klub koji ima dugu historiju pravljenja vrhunskih fudbalera Njemačke.

Nakon samo jedne sezone otišao u je u Herhu, gdje je preuzeo poziciju krilnog napadača, a nakon samo dvije sezone privukao je pažnju Bayerna. 2002. godine, sezonu nakon što su Bavarci postali prvaci Evrope u fudbalu, doveli su Deislera, tada najtalentovanijeg igrača u Njemačkoj i velikoj zvijezdi u usponu.

Međutim, povreda koljena umnogome je oblikovala njegov život koji danas vodi. Dugo se oporavljao, a i kada je bio na terenu – Sebastian Deisler se bojao fizičkog kontakta na terenu.

Tokom četiri i pol godine koje je proveo u Bayernu, kada nije bio povrijeđen, na terenu je djelovao kao “list na povjetarcu“, a u međuvremenu se sam borio sa depresijom koja mu nije dala da napreduje na nivo za koji je bio talentovan da dosegne.

Uprkos tome što mu je sve išlo u prilog da postane lider sredine terena Bayerna, Deisler nije uspio proraditi, a u kapitalnoj sezoni 2004/2005 ponovo je obnovio povredu sinovijalne membrane – koja je suštinski značila kraj njegove karijere.

Postao je djelimično i psihički nestabilan, nije imao samopouzdanja – a 2007. godine i sam je priznao da nije sposoban da igra fudbal.

Propustio je sve što se moglo propustiti zbog povreda, uključujući i finale Svjetskog prvenstva 2002. godine, gdje je bio dio Elfa koji je poražen od Brazila sa 2:0. Posljednji od 36 nastupa za reprezentaciju imao je u martu 2006. godine, samo godinu prije nego što će se povući iz fudbala.

Deisler je oženjen sa Brazilkom Eunice Dos Santos Santana, ima sina koji se zove Raphael, a u međuvremenu je završio tehički koledž. Ima nekoliko hobija, a košarka, hrana i muzika su one koje najčešće navodi.

U septembru 2007. godine počeo je pisati knjigu, koja je objavljena 2009. godine. Trenutno živi i radi u Freiburgu.

On je možda najžešći primjer kako se lako može podleći pritisku modernog sporta. Sam je kazao da se osjećao prazno, umorno i da više nije želio priuštiti sebi profesionalno mučenje fudbalom.

Jedan od talenata u pokušaju koji zbog povrede nikada nije postao fudbaler. (N1)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje