Petak, 26. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Guardiola o povećanju broja timova na Mundijalu: Ubićemo igrače

Preuzmite sliku

Josep Pep Guardiola, menadžer Manchester Cityja javno je iskazao svoje nezadovoljstvo zbog planova Svjetske fudbalske federacije (FIFA) da broj reprezentacija na Mundijalu poveća sa 32 na 48 timova. Guardiola je za britanske medije o toj temi govorio potpuno iskreno, a između ostalog je naglasio da današnji fudbal “ubija igrače“, javlja Anadolu Agency (AA).

Gianni Infantino od dolaska na poziciju predsjednika FIFA-e propagira ideju o povećanju broja ekipa na Svjetskom prvenstvu. Bilo je nekoliko njegovih prijedloga, a prema najnovijem 48 reprezentacija bi bilo podijeljeno u 16 grupa sa po tri tima.

Guardiola smatra da u ovom trenutku fudbaleri imaju previše utakmica, a kamo li sa takvim formatom takmičenja na Mundijalu.

To je veliki problem širom svijeta. Sada govore o Svjetskom prvenstvu sa 48 reprezentacija. Ubićemo igrače. U potrazi smo za kvantitetom, a ne kvalitetom. Igrači ne odmaraju i pod sve većim su pritiskom. Sve je više takmičenja, a samim tim i više utakmica. Ali, mi ćemo prihvatiti odluku. FIFA će odlučiti, a mi ćemo to prihvatiti, iako nismo zadovoljni. Oni se fokusiraju na više i više i više utakmica, ali moramo misliti na kvalitet. Razmišljam o igračima. Oni moraju da dišu, da odmore, da uživaju. Sa ovakvim stvarima to je nemoguće“, jasan je Guardiola.

Španski stručnjak smatra da bi se FIFA, osim toga što razmišlja kako doći do što većeg broja utakmica, mogla pozabaviti i zaštitom igrača.

Sada imamo samo tri izmjene, zašto ne bi imali četiri, pet ili šest? Svi igrači bi bili uključeni, više nego ranije, treneri bi mogli koristiti različite taktike tokom utakmice. Bilo bi manje povreda, otvorenije igre, sve bi bilo bolje. Moramo zaštiti igrače, a mi to ne radimo. Iz mog ugla od današnjih fudbalera tražimo previše“, završio je Guardiola.

Njegov Manchester City večeras će igrati jedan od dva derbija 15. kola Premier lige Engleske. Naime, “građani“ idu u goste aktuelnom šampionu Leicesteru, kojem su bodovi neophodni za bijeg iz donjeg dijela tabele. Nakon 14 odigranih kola City je četvrti sa 30, a Leicester zauzima 16. mjesto sa svega 13 bodova.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje