Ponedjeljak, 16. Juli 2018.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Šešelj odbio poziv Haškog suda: Mogu se vratiti jedino ako me izruči režim Aleksandra Vučića

Predsjednik Srpske radikalne stranke (SRS) Vojislav Šešelj rekao je da se ne planira vratiti u Haag na žalbeni postupak, te odbacio ideju da će mu sud u tom slučaju prinudno odrediti advokata.

Šešelj je rekao srbijanskim medijima da se neće vraćati svojevoljno u Haag, te je pojasnio da mu sud može odrediti samo “pričuvnog advokata”, koji, kako je rekao optuženi, “nema pravo zastupanja”.

“Bio sam u Haagu 12 godina i nisu mogli dokazati bilo kakvo djelo, nisu me mogli osuditi”, rekao je Šešelj.

On je rekao da se u Haag jedino može vratiti ako ga “izruči režim Aleksandra Vučića”.

Mehanizam za međunarodne tribunale pozvao je Šešelja ove sedmice da se u narednih deset dana izjasni hoće li prisustvovati sjednici Apelacionog vijeća tog suda, javlja BIRN.

U saopštenju se navodi da ukoliko se Šešelj ne odazove sjednici Apelacionog vijeća, njegove interese će zastupati pričuvni advokat određen po službenoj dužnosti, koji će zastupati optuženog isključivo u vezi sa zaštitom procesnog prava.

Sud je Šešelju ostavio mogućnost da u raspravi učestvuje iz Beograda, posredstvom video-veze, ukoliko ne bude mogao da putuje u Haag.

Krajem marta 2016. godine, Haški tribunal oslobodio je Šešelja optužbi po svih devet tačaka optužnice za zločine počinjene na području BiH, Hrvatske i Vojvodine.

Većina članova Vijeća zaključila je da Tužilaštvo nije dokazalo postojanje udruženog zločinačkog poduhvata, kao i da Šešelj nije kriv za progon, deportaciju, mučenje, bezobzirno razaranje i pljačkanje u periodu od avgusta 1991. do septembra 1993.

Haško tužilaštvo podnijelo je žalbu na presudu u avgustu iste godine, te zatražilo da Šešelj bude proglašen krivim ili da se postupak obnovi pred Mehanizmom za međunarodne tribunale – institucije osnovane da okonča rad Haškog tribunala.

Tužilaštvo je navelo da Prvostepeno vijeće nije dalo obrazloženje za svoje zaključke o učešću Šešelja u udruženom zločinačkom poduhvatu te poticanju zločina, kao i da nije pravilno cijenilo sve dokaze.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,