Srijeda, 19. Decembar 2018.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Plitvice su pune fekalija: Kako je uništeno čudo prirode (VIDEO)

Šta je “ličkog Putina” navelo na praktički harakiri? Ostavka jer njegova kandidatkinja nije zasjela na mjesto direktorice NP Plitvička jezera govori da se nešto veliko krije iza toga.

I dok je sada  pažnja javnosti usmjerena na raskol u HDZ-u , u drugi plan pada činjenica da za mjesec dana na Plitvice dolazi inspekcija UNESCO-a. I tada bi mogli proći ne baš dobro.

Prije mjesec dana analiza vode je pokazala da se fekalije iz obližnjih apartmana slijevaju upravo u nacionalno blago.

U vodi Velikog slapa ne bi smio biti ni miligram kanalizacijskih voda, a analizom su utvrđena značajna odstupanja. U litri vode ima 131 miligram kanalizacijskih voda. U površinskoj vodi s potoka Plitvica prisutno je 380 mg/l kanalizacijske vode te 10 mg/l bakterija E. coli. Voda s Plitvičkih jezera ne bi smjela imati više od jednog miligrama deterdženta, no analiza pokazuje prisutnost 841 mg/l anionskih tenzida ili u prevodu deterdženata. Otpadnih voda ne bi smjelo biti više od 35 mg/l, a prisutno je 780 mg/l. Uzorci vode ispitivani su i na prisutnost umjetnih gnojiva, pesticida, insekticida i drugih herbicida. Umjesto dopuštenih 2 mg/l i tu je zabilježeno prekoračenje koje iznosi 3,552 mg/l.

Hrvatska do februara 2018. mora sanirati katastrofu na Plitvičkim jezerima i napraviti sve da prestane nevjerovatno zagađivanje ovog evropskog bisera. U suprotnom, jasno je da će biti upitna zaštita koju Plitvice uživaju na listi svjetske prirodne baštine.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje