Subota, 27. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Kako će se dijeliti Konzum: Gdje ulazi Mercator, a gdje bh. lanci

Preuzmite sliku

Slovenski trgovinski lanac Mercator uskoro se vraća na tržište BiH, ali će preuzeti samo dio Konzumovih prodavnica.

Prema pisanju Večernjeg lista, ostale prodavnice zajedno s uposlenicima mogli bi preuzeti domaći trgovački lanci. Imena koja se spominju dolaze s prostora Hercegovine, Bosne te dijela Republike Srpske.

Informacije Večernjaka govore kako slovenski Mercator svoj povratnički status na tržište BiH planira koncentrirati isključivo na veća prodajna mjesta koja imao prije nego što ga je kupio Agrokor s namjerom širenja.

Među kandidatima koji bi preuzeli ostali dio pominju se bh. privrednici koji su posljednjih godina zabilježili dobre poslovne rezultate, poput Binga, piše Večernji list.

U Hercegovini prodajni lanac Namex iz Širokog Brijega otvara sve veći broj prodajnih mjesta i spominje se kao ozbiljan pretendent na dio Konzumovih trgovina iako nema službene potvrde za to.

Prodajni lanac Mališić iz Čitluka već je preuzeo radnike i Velprov objekat iz sastava Agrokora koji je nedavno zatvoren.

Istovremeno, objavljeni su poslovni rezultati Konzuma u prvih pet mjeseci ove godine, prema kojima je ovaj lanac u BiH zabilježio 11,5 mil KM gubitka.
Kompanija Velpro BiH imala je u istom periodu gubitak od 2,9 mil KM.

Konzum Hrvatska je u prvih pet mjeseci ove godine ostvario finansijski gubitak od 62 miliona kuna (16,2 mil KM).

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,