Nedjelja, 27. Maj 2018.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

UKC Tuzla: Klinika za ortopediju i traumatologiju prva u FBiH uvela metodu Artroskopije ramena (FOTO/VIDEO)

Na Klinici za ortopediju i traumatologiju Univerzitetskog kliničkog centraTuzla, danas je održana konferencija za medije na temu “Artroskopija ramena”.

Učesnici konferencije su bili dr. Alen Kamerić, načelnik Klinike za ortopediju i traumatologiju, dr. Mirza Avdić i dr. Adnan Kešetović koji su govorili o značaju uvođenja ove procedure, načinu izvođenja i benefitima za pacijente.

Nakon višemjesečnih priprema, nabavke potrebne opreme i edukacije kadrova Klinika za ortopediju i traumatologiju uspješno je izvela proceduru Artroskopije ramena koja podrazumijeva minimalno invazivnu endoskopsku proceduru odnosno operativni zahvat nakon kojeg se pacijent oslobađa bola u ramenu, veoma brzo oporavlja i otpušta kući.

Do sada niti jedna zdravstvena ustanova u FBiH nije ranije primjenjivala ovu metodu, a pacijenti koji su imali potrebu za ovim zahvatom morali su izdvojiti do 5. 500 eura kako bi u drugim zemljama bili podvrgnuti Artroskopiji ramena. Troškove ovog zahvata u UKC-u Tuzla snosi Zavod zdravstvenog osiguranja FBiH.

Prema riječima dr. Kamerića, riječ je o minimalno invazivnoj endoskopskoj metodi kojom se rješavaju problemi bola i ograničenja pokreta u ramenu, uzrokovani različitom etiologijom.

“U pitanju je jedna nova procedura koju smo sa ponosom mogu da kažem prihvatili na našoj Klinici. Artroskopija ramena je jedna nova metoda, minimalno invazivna procedura kojom prikazujemo unutarnje strukture ramenog pojasa i rješavamo sve one probleme u smislu bola i ograničenja pokreta kao i sve druge tegobe koje muče naše pacijente. To je zapravo operativna metoda kojom vizualiziramo unutrašnjost ramenog zgloba zatim detektujemo osnovni problem i potom iznalazimo rješenje” objasnio je dr. Alen Kamerić, načelnik Klinike za ortopediju i traumatologiju UKC-a Tuzla.

 • Uzroci bola u ramenom zglobu mogu biti raznoliki i mogu se javiti kako kod mlađih osoba prvenstveno kod sportista tako i kod starijih osoba zbog raznih degenerativnih promjena ramenog pojasa.

  “Nova procedura koju smo uveli ne podrazumijeva klasični operativni zahvat gdje se otvara rameni zglob. Ovdje je u pitanju jedan timski projekt u koji je uključen veći broj ljudi prije svih moje kolege dr. Adnan Kešetović i dr. Mirza Avdić kao i dvije medicinske sestre – instrumentarke Amira Šmigalović i Erna Husić koje su dodatno educirane za ovu proceduru” – kaže Kamerić koji poziva sve pacijente kako iz Tuzlanskog kantona tako i one iz ostalih kantona da ukoliko imaju problema sa ramenim pojasom da se jave na Kliniku za ortopediju i traumatologiju UKC-a Tuzla.

  Prema riječima Kamerića velike zasluge za uvođenje artroskopskih metoda u UKC Tuzla ima prim. dr. Hajrudin Kačar jedan od vodećih artroskopičara na području BiH koji je osoblje UKC-a Tuzla uveo u sve tajne artroskopskih procedura.

  “Mi se nećemo zaustaviti na ovome. već u planu imamo širenje drugih operativnih tehnika gdje smo deficitarni mogu već sada slobodno da najavim i uvođenje novih artroskopskih procedura na skočnom zglobu i laktu.” – rekao je dr. Alen Kamerić.

  U svom obraćanju novinarima dr. Mirza Avdić je pojasnio da se ova metoda izvodi endoskopski, odnosno kroz dva do tri manja otvora, od par milimetara, uz pomoć kamere, što predstavlja prednost u odnosu na klasičnu operaciju, a oporavak pacijenata je brži čime se značajno smanjuju troškovi bolničkog liječenja.

  “Prvi pacijent na kome je primijenjena ova procedura trenutno je na fizikalno-rehabilitacijskom programu i kompletan tok oporvaka ide prema planu. U ovakvim slučajevima priprema je veoma važna. Sama procedura koju smo radili na prvom pacijentu je trajala oko sat vremena obzirom da je u pitanju specifičan položaj kako tijela tako i samog ramenog zgloba tokom zahvata” – pojasnio je dr. Mirza Avidć.

  Benefit za pacijente se prema riječima dr. Adnana Kešetovića ogleda u kraćem operacijskom postupku, bržem postoperativnom oporavku, kraćem bolničkom boravku, te bržem vraćanju svakodnevnim aktivnostima. (Tuzlanski.ba/press UKC-a Tuzla)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje