Utorak, 26. Mart 2019.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Humana priča koja nema prepreka: Projekt “Moja kosa tvoja kosa” oborio rekord u Tuzli

Akcija šišanja i doniranja kose započela je prošle godine u Sarajevu, na Međunarodni dan djece oboljele i liječene od raka, te preko Tuzle stiže i do Bihaća.

– Prošlog mjeseca u Tuzli se desila „eksplozija“ donacija kose, a veliki broj građana odazvao se toj akciji šišanja. Finalni broj od 109 doniranih kosa je nevjerojatan i inspirirajući, te dokazuje koliko je bh. društvo osviješteno o važnosti donirane kose i perika koje se izrađuju za djecu širom BiH. Jedna od ohrabrujućih činjenica jeste i to da su 60 posto donatora u Tuzli bila djeca, starosti od 3 do 18 godina. Već neposredno poslije završetka akcije u Tuzli izrađena je i uručena perika za 12-godišnju djevojčicu koja se liječi na hematoonkološkom odjeljenju u Tuzli, a uzete su mjere i za još jednu 7-godišnju djevojčicu koja se liječi na istom odjeljenju – navode iz Udruženja ‘Srce za djecu’.

U okviru projekta „Moja kosa tvoja kosa“ dosad je izrađeno 18 perika, a još tri perike su u procesu izrade. Četiri od tih 18 perika uručene su u Unsko-sanskom kantonu i to u gradovima Bihać, Cazin i Sanski Most.

– S tim u vezi, ponosno najavljujemo i akciju šišanja i doniranja kose u Bihaću i ponovo pozivamo sve dobre ljude USK da nam se pridruže u nedjelju, 15. aprila u Bingo centru u Bihaću, od 10 do 16 sati i tim činom podrže djecu oboljelu od raka – navodi se.

‘Srce za djecu’ iste akcije planira u još nekoliko gradova širom BiH. Jedan od tih gradova je i Banja Luka, gdje će sutra već uručiti prve dvije perike za dvije djevojčice.

Ambasadorica Udruženja Amra Silajdžić Džeko ponovo je video porukom pozvala građane Bihaća i Unsko-sanskog kantona da doniraju kosu.

Prijatelj akcije su Bingo i Bingo Centar Bihać, a projekt ‘Moja kosa, tvoja kosa’ podržan je od Vlade Švicarske. (Fena)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,