Nedjelja, 31. Maja 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Položaj tijela vaših kućnih ljubimaca otkriva njihovo raspoloženje

Životinje međusobno komuniciraju uz pomoć svojih tijela baš kao i ljudi. A tu su i određeni položaji i tjelesni signali koji životinjama omogućuju da pokažu svoje emocije i namjere, poput psa koji naglo mijenja položaj svog repa, hrčka koji stoji na zadnjim šapima, ili papagaja koji jedno krilo gura u stranu, piše Bright Side.

Ovo je 8 kućnih ljubimaca koji svojim tijelom šalju signale o njihovim emocijama i namjerama, prenosi Tuzlanski.ba.

Pas

 • Sreća: Zakrivljen, mašući repom znači da je pas spreman za igru ​​i dobrog je raspoloženja. Pas može nagnuti glavu u stranu dok pokušava slušati, čekajući nagradu.

  Agresija: Uši su držane prema naprijed i uspravno. Glava u ovom uspravnom položaju takođe može ukazivati ​​na agresiju ili želju za pokazom dominacije.

  Anksioznost: Ravan, vodoravni rep pokazuje da je pas nešto primijetio i pokušava razumjeti je li opasnost ili ne treba brinuti.

  Mačka

 • Sreća: Mirna mačka drži uši u opuštenom, mirnom položaju. Ako mačka škljocne ili drži oči napola zatvorene, to znači da vam vjeruje i da se osjeća sigurno. Kada mačka digne rep, to može značiti da je sretna i prijateljska.

  Strah: Rep spušten između šapa znak je straha. Zaobljene oči signaliziraju njegovu anksioznost. A ako mačka brzo pomiče uši, to može značiti da je budna.

  Agresija: Mačka vas može izazvati ako vas bez prekida gleda. Mačka može izraziti agresiju kada su joj uši pritisnute prema glavi. A ako oštro i nervozno pomiče rep gore-dolje ili lijevo i desno, to ukazuje na njegovu iritaciju ili ljutnju.

  Hrčak

 • Sreća: Hrčak može pokazati svoje zadovoljstvo zijevanjem i istezanjem. Radost skače. Stajanje na zadnjim šapima i pomicanje prema naprijed s gornjim dijelom tijela mogu značiti radoznalost.

  Anksioznost: Ako hrčak odjednom počne grozničavo umivati, to može signalizirati da je zabrinut. Izražava strah kada leži na podu i puže se okolo, pokušavajući da se sakrije.

  Agresija: Stav hrčaka na njegovim šapama može imati drugo značenje. Kada stoji na zadnjim šapima, ali pomiče se gornjim dijelom tijela, to može značiti agresiju. Takođe može podići prednje šape prema gore.

  Zec

 • Sreća: Kunić iskazuje radost skakanjem. Pokazuje svoj dobar odnos prema vama kada leži na trbuhu i ispružuje  zadnje i prednje noge. To znači da se osjeća ugodno i opušteno.

  Anksioznost: Kad je kunić napet, zamrzava se na mjestu. Uši su mu pritisnute na glavu, a oči širom otvorene. Može zauzeti takvu pozu kada nije zadovoljn vašim dodirom. Kucanje zadnjim nogama jasan je signal opasnosti.

  Agresija: Kad vas zec treba ugristi, stoji na zadnjim šapima i pomiče tijelo prema naprijed. Najčešće se ovo ponašanje može primijetiti kod usamljenih zečeva.

  Papagaj

 • Sreća: Kad je papagaj sretan, može ispružiti lijevo krilo i nogu, a zatim i desno krilo i nogu. Zatim će povući krila prema gore. Takođe može na trenutak naduvati svoje perje.

  Anksioznost: Podignuti greben i zategnuto tijelo sugeriraju da je papagaj uplašen, uplašen i želi se braniti.

  Agresija: Papiga, obično prije nego što te napadne i ugrize, zauzme sljedeću pozu. Raširi noge široko i zauzme stabilan položaj, pogleda i otvori kljun.

  Zamorci

 • Sreća: Skakanje gore znak je dobrog raspoloženja. A ako se životinja ispruži na pod i gunđa, tada joj je prijatno.

  Anksioznost: Spušta glavu kada je uplašen. Također se pritisne o zid ili pod, zatežući šape dok se smrzavaju.

  Agresija: Kad zamorčić pokaže snagu i želi napraviti dojam, ona podiže glavu prema gore. Ali ako stoji na šapama i podiže se sa strane na drugu s podignutom glavom, to znači da je postavljena agresivno.

  Kornjača

 • Sreća: Što se kornjača bolje i ugodnije osjeća, to će aktivnije istražiti sve oko sebe sa radoznalošću. Ne skriva se u svojoj školjci i prijatno vam pokazuje glavu i šape.

  Anksioznost: Ako se kornjača osjeća ugroženo, pokušava se zaštititi povlačenjem glave, repa i šape u školjku. To je dobro poznat signal da životinja osjeća strah.

  Agresija: Kad kornjača želi pokazati da je dominantna, podiže svoju školjku što je više moguće i proširuje rep i vrat.

  Konj

 • Sreća: Ako ovo nije prvi put da ste stupili u kontakt s konjem, on vas poznaje i podiže zadnje noge, što može značiti da je životinja u razigranom raspoloženju.

  Anksioznost: Ako konj podigne prednje ili zadnje noge, to može značiti da se osjeća ugroženo ili u opasnosti. Ako se konj uplaši, najbolje je da se drži podalje od njega.

  Agresija: Kad je konj nezadovoljan, može udarati po kopitima ili podlakticama po zemlji. Može mahati glavom i čvrsto pritisnuti uši, izvući rep i širom otvoriti oči. (Tuzlanski.ba)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , , ,