Ponedjeljak, 27. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Polarni medvjedi su počeli da jedu jedni druge – razlog je tuga savremenog društva

Preuzmite sliku

Popularno

Zbog klimatskih promjena u porastu je kanibalizam među polarnim medvjedima, upozorava ruski naučnik  Aleksandar Mordvincev, piše Daily Mail.

Naime, zbog topljenja leda i prodora ljudi u njihova prirodna staništa na Arktiku, polarni medvjedi prisiljeni su bježati iz područja gdje su lovili hranu, a kako je ne mogu osigurati u dovoljnim količinama, raste broj slučajeva kanibalizma među njima, prenosi Tuzlanski.ba.

– Da je to mogući razvoj situacije kad nema hrane znamo već dugo, ali zabrinjavajuće je to što su se takvi slučajevi do sada rijetko pronalazili, a sada je to česti slučaj – ističe  Aleksandar Mordvincev, ruski istraživač. On vjeruje da se ove životinje okreću prema kanibalizmu zato što nemaju dovoljno hrane.

Pritom veliki mužjaci napadaju ženke i mladunčad, jer su laka meta, a majke medvjedice jedu mladunčad.

Nivo leda na Arktiku pala je za 40 posto. Polarni medvjedi koriste morski led za lov na tuljane koji plivaju u vodama, ali s  povlačenjem leda, završavaju na obali, na kojoj ne mogu loviti u količinama koje su im potrebne. Posredno, za to su krivi ljudi, koji potiču vađenje i potrošnju fosilnih goriva.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli tim Woodford (@tigertimwoodford)

Tako je područje od Obinskog zaljeva do Barentsovog mora, gdje su polarni medvjedi ranije lovili, ove zime postalo prometna ruta za brodove koji prevoze LNG (ukapljeni prirodni plin), upozorava Mordvincev. Zato se sve češće vide i slike medvjeda koji umiru od neishranjenosti.

– Obski zaljev je uvijek bio lovište polarnog medvjeda. Sada se na ogromnom poluotoku Yamal, koji graniči s Obinskim zaljevom, cijelu godinu lomi led, radi postavljanja postrojenja za vađenja fosilnih goriva – pojašnjava uzroke problema.

Gubitak leda uslijed klimatskih promjena ima izravan utjecaj na sposobnost polarnih medvjeda da se hrane i opstanu.

Drugi ruski naučnik, Vladimir Sokolov, koji je vodio brojne ekspedicije Instituta za istraživanje Arktika sa sjedištem u Sankt Peterburgu, kaže da je ove godine na polarne medvjede uglavnom utjecalo nenormalno toplo vrijeme na sjeveru otoka Spitsbergen, u norveškom arhipelagu Svalbard, tako da je bilo malo ledenih površina i snijega.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Arctic Kingdom (@arctickingdomexpeditions)

Ubijaju i pohranjuju ostatke

Jedna je studija pokazala da polarni medvjedi, kad ubiju drugog medvjeda često pokrivaju njegovo tijelo, kako bi ga sačuvali za kasnije, što ranije nikada nisu činili jer je hrane bilo dovoljno. To je ponašanje relativno uobičajeno kod drugih vrsta medvjeda, posebno smeđih, iz kojih su polarni medvjedi i evoluirali prije oko 500.000 godina.

Dramatične promjene

Inače, polarni medvjedi imaju malu reproduktivnu stopu. Jedno ili dva mladunčeta rađaju se usred zime i ostaju s majkom dvije godine. Posljedično, ženke se pare tek svake tri godine. Medvjedi se ne razmnožavaju do navršenih pet ili šest godina. Od kasne jeseni do proljeća, majke polarne medvjedice s novim mladuncima izlaze na led, kako bi ih naučile loviti tuljane s plutajućih santi leda.

Dakle, ako nema dovoljno leda, tuljani ne mogu izaći na led i polarni medvjedi ostaju bez hrane. Krajem ljetnih mjerenja morskog leda na Arktiku, u septembru je otkriveno da je regija dosegla osmi najniži nivo razine leda, zabilježen u novije vrijeme otkad se vodi evidencija.

Satelitski podaci pokazali su da je Arktik 13. septembra dostigao najnižu godišnju razinu, tek 1,79 miliona četvornih milja (oko 4,64 miliona četvornih kilometara). Stručnjaci kažu kako se taj opseg dramatično brzo smanjuje od 1970-ih godina prošlog stoljeća.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,